Historisk flytting av gammelt fyrtårn i Danmark

Fyrtårnet Rubjerg Knude på nordvestkysten av Danmark er flyttet 80 meter fra kysten. I 120 år har det stått på samme sted. Nå risikerte det å styrte i havet.

Rubjerg Knude fyr ligger i Hjørring nordvest på Jylland. Hvis det ikke hadde blitt flyttet, mener eksperter at det ville styrtet i havet i løpet av de neste årene. Foto: Henning Bagger / Ritzau NTB scanpix via AP / NTB scanpix 

Rubjerg Knude Fyr flyttes på «rulleskøyter» og metallskinner. Det 23 meter høye og 120 år gamle fyret flyttes cirka 80 meter innover. Foto: Henning Bagger /Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix 

Plassen foran fyrtårnet Rubjerg Knude er blitt spist opp av havet, meter for meter. Foto: Henning Bagger / Ritzau NTB scanpix via AP / NTB scanpix 

Rubjerg Knude fyr ligger i Hjørring nordvest på Jylland. Hvis det ikke hadde blitt flyttet, mener eksperter at det ville styrtet i havet i løpet av de neste årene. Foto: Henning Bagger / Ritzau NTB scanpix via AP / NTB scanpix 

Utenriks

Tirsdag ble det flere hundre tonn tunge fyrtårnet satt på en form for rulleski. Ved hjelp av skinner og hydraulisk teknologi skulle det skyves 70–80 meter lenger inn i landet. Operasjonen tok bare 4,5 timer, ikke 10 timer som ventet.

Fyrtårnet skulle flyttes fordi havets bølger hvert år spiser 2–4 meter av kysten foran fyret. Om cirka 40 år er det ventet at det igjen vil befinne seg tett på havet.

Rundt 100 pressefolk og et par tusen tilskuere hadde møtt fram for å overvære den spektakulære flyttingen.

– Jeg kan like gjerne si det som det er. Jeg har aldri forsøkt å flytte et fyr før, sier murermester Kjeld Pedersen, som leder arbeidet, til danske TV 2.

Fryktet ras

Det var starten som var mest kritisk. Frykten var at sandkanten foran fyret, klinten, kom til å rase ut når fyret ble løftet. Men dette gikk problemfritt, og både Pedersen og de andre flyttefolkene kunne puste lettet ut.

– Det er jo en verdensbegivenhet å flytte et slikt fyr. Jeg er pensjonist og har tid, så det skulle jeg se, sier Leo Kamstrup-Olesen, som kjørte 573 kilometer fra Nord-Sjælland til Nordvest-Jylland for å se flyttingen på nært hold.

I ti uker har fyrtårnet vært sperret av mens det er blitt gravd fram fra sanden, som gjennom årene er blitt blåst opp fra kysten.

Kritisk om få år

Da det ble bygget i årene 1899 og 1900, lå det 200 meter fra kysten, men etter hvert har havet spist opp området foran fyret bit for bit. Hvis det ikke hadde blitt flyttet, ville det etter alt å dømme ha falt i havet innen fem til åtte år.

Fyret ble tatt ut av bruk i 1968 etter mange års kamp mot sanden. Med årene har det blitt en stor turistattraksjon, som hvert år lokker titusener av besøkende.

Med den nye plasseringen er det ventet at fyret vil være sikret i 30–40 år. Og flyttingen ga også en overraskende avsløring. Fram til nå har man ment at fyret veide 940 tonn da det ble bygd. Nå er tilsynelatende blitt slankere og veier «kun» 700 tonn.
(©NTB)