Kina varsler nedtrapping i handelen med Sverige

Kinas ambassadør i Sverige sier at Kina kommer til å trappe ned samarbeidet med Sverige, både når det gjelder kultur, handel og økonomi.

Sveriges kultur- og demokratiminister Amanda Lind ville ikke bøye seg for kinesisk press. Her deler hun ut PENs Tucholsky-pris til svensk-kinesiske Gui Minhai, som sitter fengslet i Kina anklaget for å ha røpet kinesiske statshemmeligheter. Seremonien fant sted 15. november i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT via AP / NTB scanpix 

Utenriks

Kinas nedkjøling av forholdet til Sverige er en reaksjon på den svenske regjeringens kritikk av kinesiske myndigheters pågripelse av den svensk-kinesiske forfatteren og forlagsmannen Gui Minhai.

– Vi kommer ikke bare til å innføre begrensninger innen kulturområdet, vi kommer også til å begrense utveksling og samarbeid innen økonomi og handler, sier ambassadør Gui Congyou til Göteborgs-Posten torsdag.

Han vil imidlertid ikke røpe hva handelstrusselen kommer til å innebære og når restriksjonene kommer til å bli innført.

I november ble Gui Minhai tildelt Tucholsky-prisen av svenske PEN. Til stede på seremonien var også Sveriges kulturminister Amanda Lind, som hadde fått i oppgave å dele ut prisen.

Kina har reagert sterkt på svenske myndigheters linje i saken, som de mener er en innblanding i Kinas interne forhold. Kina beskylder også den svenske regjeringen for å støtte en kriminell.

Gui Minhai er svensk statsborger av kinesisk opprinnelse. I 2012 startet han et forlag i Hongkong som utgir bøker som det kinesiske kommunistpartiet har erklært forbudt.

Han er fengslet for å ha avslørt kinesiske statshemmeligheter. Hans datter bor i Sverige og kjemper for å få faren løslatt. Nylig ble han tildelt Tucholsky-prisen av svenske PEN.

(©NTB)