Uklart når rettsforhandlingene mot Trump starter

Demokratene oversender mandag riksrettstiltalen mot Donald Trump til Senatet, men det er fortsatt uklart når rettsforhandlingene starter.

Riksrettstiltalen mot tidligere president Donald Trump havner på Senatets bord mandag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB 

Utenriks

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, bekreftet fredag at tiltalen vil bli oversendt Senatet mandag.

Trump er tiltalt for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» og for å ha «undergravd og forsøk på å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Pelosi opplyser at aktoratet, som består av ni medlemmer fra Representantenes hus, «er klare til å legge fram sin sak».

Republikanerne har bedt om utsettelse for at Trumps forsvarere skal få bedre tid til å forberede seg, men dette har Demokratene avvist.

Uklart

Selv om riksrettssaken havner på Senatets bord mandag, og prosessen da formelt er i gang, er det uklart når rettsforhandlingene starter.

Senatet har nå hendene fulle med å holde høringer og godkjenne president Joe Bidens statsråder, samt følge opp den nye administrasjonens øvrige utspill.

Biden har tidligere sagt at han tror Senatet kan gjøre begge deler, men det er usikkert.

Demokratenes flertallsleder i Senatet, Chuck Schumer, opplyste fredag at han hadde snakket med Republikanernes mindretallsleder Mitch McConnell om når saken skal starte og hvor lang tid som skal avsettes. Det er ikke kjent om de ble enige.

Stormet Kongressen

Bakgrunnen for det ene tiltalepunktet mot Trump, er talen han holdt til tusenvis av tilhengere i Washington 6. januar, dagen da Senatet formelt skulle godkjenne Biden som landets neste president.

Trump gjentok sine udokumenterte påstander om massivt valgfusk, ba de frammøtte «slåss som bare helvete» mot valgresultatet og oppfordret dem til å gå mot Kongressen.

Kort tid etterpå stormet en mobb kongressbygningen, noe som tvang de folkevalgte og visepresident Mike Pence til å evakuere. Fem personer, deriblant en politimann, mistet livet i kaoset.

Representantenes hus tok ut riksrettstiltale mot Trump fem dager senere, og ti republikanere stemte ja til tiltalen sammen med den enstemmige gruppa til Demokratene.

Frikjent sist

– Det vil skade den nasjonale enheten å glemme at folk døde her 6. januar, at valget og demokratiet vårt ble forsøkt undergravet, og grunnloven ble forsøkt vanæret, sa Pelosi torsdag.

Trump er den første presidenten i USAs historie som er stilt for riksrett to ganger. Han er også den første som blir stilt for riksrett etter at han har gått av.

Han ble frikjent av det republikanske senatsflertallet under den første riksrettssaken. Da ble han beskyldt for å oppfordre Ukraina til å etterforske forretninger som var koblet til rivalen Joe Biden, i bytte mot økonomisk bistand til det ukrainske militæret.

Heksejakt

Denne gangen handler ikke anklagen om private telefonsamtaler, men et svært offentlig opprør som alle Kongressens medlemmer selv fikk erfare på kroppen, og som gikk direkte på TV, understreker Pelosi.

Trump selv har ikke villet ta ansvar for stormingen av Kongressen, men fordømte 14. januar voldsbruken til sine støttespillere. Riksrettsprosessen har han kalt for latterlig og «den største heksejakten i politikkens historie».

For at han skal bli dømt, må samtlige demokrater og 17 av de 50 republikanske senatorene finne ham skyldig.