EU og USA kritiske til valget i Russland

EU fordømmer det de mener har vært et skremselsklima i forkant av valget på ny nasjonalforsamling i Russland. Også USA er kritiske.

Journalister venter på en uttalelse fra den russiske valgkommisjonen i Moskva. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB 

Utenriks

EU klager også over at det ikke har vært uavhengige observatører til stede under valget, som ble avviklet fra fredag til søndag.

– Det vi har sett i forkant til dette valget, er en atmosfære preget av trusler mot alle kritiske, uavhengige stemmer, sier EUs utenrikspolitiske talsmann Peter Stano.

Også amerikanske myndigheter er lite begeistret over måten valget ble gjennomført på, og de sår tvil over valgets integritet. Talsmann Ned Price for USAs utenriksdepartement sier at valget ikke bidro til en fri og rettferdig prosess, og han mener regjeringens angrep på kritikere «hindret Russlands innbyggere i å utøve sine sivile og politiske rettigheter».

Valget endte med en overlegen seier til Forente Russland, som er støttepartiet til president Vladimir Putin og hans regjeringsapparat. Valgseieren sikrer Putin flertall i nasjonalforsamlingens underhus, Dumaen.

På meningsmålingene før valget lå partiet an til rundt 30 prosent av stemmene, men da 95 prosent av stemmene var telt opp mandag, hadde partiet fått 49,6 prosent.

(©NTB)