Polen avviser kritikk av grensegjerde

Polen forsvarer grensegjerdet som bygges mot Hviterussland og planlegger å erstatte det med en permanent mur.

Polen har vedtatt en lov som åpner for å tvinge flyktninger og migranter tilbake over grensa til Hviterussland, og å nekte å behandle asylsøknader til dem som tar seg inn i Polen uten innreisetillatelse. Foto: AP / NTB 

Utenriks

– Om det ikke var for gjerdet og det gode samarbeidet mellom soldater og grensevakter, ville vi ha hatt en migrasjonskrise som den i 2015, tvitrer forsvarsminister Mariusz Blaszczak.

Polens regjering planlegger å erstatte piggtrådgjerdet som nå blir reist langs grensa mot Hviterussland med det de kaller en mer permanent sperring, men unngår å omtale det som en mur. Prislappen blir på nesten 3,5 milliarder kroner.

Polen nasjonalforsamling vedtok nylig en lov som gir grensevaktene anledning til å tvinge flyktninger og migranter uten innreisetillatelse tilbake over grensa.

Loven innebærer dessuten at Polen kan unnlate å behandle asylsøknader fra personer som har krysset grensa ulovlig.

Tusenvis av flyktninger og migranter, de fleste fra Midtøsten, har de siste månedene forsøkt å ta seg til Polen, Latvia og Litauen via Hviterussland.

Mange bor nå i provisoriske teltleirer i ingenmannsland langs grensa, der polske myndigheter har stasjonert tusenvis av soldater og innført unntakstilstand. Det innebærer blant annet at hjelpeorganisasjoner og journalister nektes adgang til området.

(©NTB)