Biden utsetter frislipp av Kennedy-dokumenter

USAs president Joe Biden har besluttet å utsette nedgraderingen av hemmeligstemplede dokumenter knyttet til drapet på president John F. Kennedy.

USAs president Joe Biden. Foto: Evan Vucci, File / AP / NTB 

Utenriks

Dokumentene som fortsatt er hemmeligstemplet, skal holdes helt unna offentligheten fram til 15. desember neste år, opplyser Det hvite hus lørdag. Da vil det ha gått nesten 60 år siden Kennedy ble skutt og drept i Dallas i Texas i 1963.

I 2018 friga tidligere president Donald Trump flere tusen hemmelige dokumenter om likvideringen, mens andre ble holdt tilbake av sikkerhetsgrunner.

Ifølge Biden er utsettelsen nødvendig for å kunne beskytte mot «identifiserbar skade mot militært forsvar, etterretningsoperasjoner, politiarbeid eller håndteringen av utenrikspolitiske relasjoner».

Det veier ifølge presidenten tyngre enn publikums interesse i å få dokumentene nedgradert umiddelbart.

– Drapet på den 46 år gamle presidenten var en dyp nasjonal tragedie som fortsatt gir gjenklang i amerikansk historie og i minnene til mange amerikanere som levde den forferdelige dagen, sier Biden.

En ti måneder lang etterforskning konkluderte med at Lee Harvey Oswald var alene om drapet da han skjøt mot Kennedys bilkortesje. Men etterforskningen er blitt kritisert for å være ufullstendig.

(©NTB)