UD fordømmer dom mot Aung San Suu Kyi

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer dommene mot Myanmars avsatte leder Aung San Suu Kyi og landets president Win Myint.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) gjentar oppfordringen til militærjuntaen i Myanmar om å opprettholde demokratiske institusjoner og prosesser, unngå vold og fullt ut respektere menneskerettighetene, og rettsstatsstyre. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB 

Utenriks

– Jeg er svært bekymret for hvordan militærregimet synes å bruke rettssystemet til å kneble politiske motstandere og hvordan dette vil påvirke den allerede alvorlige situasjonen i Myanmar, sier utenriksministeren i en uttalelse.

Hun mener dommen synes å være et forsøk på å utestenge lederskapet i National League for Democracy (NLD) fra det politiske landskapet i Myanmar.

– Dette er i strid med ASEANs fempunktsplan som tar til orde for en dialogprosess med alle parter. Dette er en plan som har bred internasjonal støtte, sier Huitfeldt og legger til:

– Jeg gjentar den sterke oppfordringen om å løslate president Win Myint og State Councellor Aung San Suu Kyi, alle politiske fanger og andre som har blitt vilkårlig fengslet siden kuppet 1. februar.

(©NTB)