Sverigedemokraterna fortsetter å øke

Stockholm (NTB): Pilene for Sverigedemokraterna (SD) fortsetter å peke oppover. Siden riksdagsvalget i september har partiet økt med 3 prosentpoeng til 16 prosent, viser en fersk meningsmåling.

Sverigedemokraterna er på vei oppover. Her representert av partiets talsmenn Sven-Olof Sällström og Richard Jomshof (t .h.). Foto: Jonas Ekströmer/ NTB scanpix 

Utenriks

– Det viser at vi har lyktes med å etablere oss, noe som har vært planen hele tida, sier SDs partisekretær Richard Jomshof til Aftonbladet.

Meningsmålingen, som er utført av Inizio/Sverige på oppdrag fra den svenske avisen, viser at Socialdemokraterna den siste måneden har gått tilbake 1,4 prosentpoeng. Målingen er gjort på samme tid som debatten om Sveriges forhold til Saudi-Arabia raste som verst.

– Det er klart at det spiller inn, spesielt i kombinasjon med at regjeringen tvinges til å styre landet på Allianse-budsjett. Socialdemokraterna nådde toppen i desember, med 33 prosent oppslutning. På to måneder har de falt 4 prosentpoeng til 28,8 prosent, sier opinionsanalytiker Karin Nelsson i Inizio/Sverige.

Samtidig som SD klatrer på meningsmålingene, viser en måling utført av Ipsos/MMI på oppdrag fra Aftenposten og Dagens Nyheter at 63 prosent av svenskene mener innvandring i hovedsak er bra.

36 prosent svarer imidlertid at landet bør ta imot færre flyktninger, og seks av ti mener at integreringen går dårlig. (©NTB)