Russlands Kasparov forblir i utlandet

Moskva (NTB-DPA-Reuters): Den tidligere verdensmesteren i sjakk og nåværende opposisjonelle Garry Kasparov velger nå å forbli i utlandet.

Ti tiltalte ble sperret inne i et glassbur i retten i Moskva torsdag da rettssaken mot dem begynte. De er anklaget for bråk under en protest mot president Vladimir Putin i mai i fjor. Tidligere verdensmester i sjakk, Garry Kasparov, sier han inntil videre blir i utlandet og ikke returnerer til Russland. Foto: Reuters / NTB scanpix 

Utenriks

Kasparovs beslutning ble kjent samme dag som en ny rettssak mot russiske dissidenter ble innledet i Moskva.

– Akkurat nå er jeg i alvorlig tvil om jeg vil kunne komme tilbake om jeg drar til Moskva. Så inntil videre avstår jeg fra å returnere til Russland, sa Kasparov i Genève.

Han fortalte på en pressekonferanse der onsdag at han hadde reist inn og ut av Russland fram til slutten av februar, men at han da skjønte at han kunne bli satt under etterforskning som medlem av den russiske opposisjonen.

Flere andre kjente navn har i senere tid valgt å bli i utlandet. Blant dem er Russlands mest kjente økonom, Sergej Gurjev, som i forrige uke opplyste at han ikke ville reise tilbake fra Frankrike etter at huset var blitt ransaket og han selv avhørt. Etterforskerne sa det hadde sammenheng med saken mot den fengslede, tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij.

Tolv opposisjonelle er anklaget for å ha brukt vold på et protestmøte mot president Vladimir Putin samme kveld som innsettelsen fant sted 6. mai i fjor. Ti av de tiltalte var plassert i et glassbur inne i rettssalen, mens to som ikke er pågrepet, satt på benken. Blir de funnet skyldige, risikerer de tiltalte langvarige fengselsstraffer. (©NTB)