Dette er en sak fra 2014.

Fra Nørvøy, Herøy og Taiwan har det i sommer strømmet folk i hopetall til det lille huset med den spesielle historien.

Den 21. juni 2014 åpnet Waldehuset, også kjent som mirakelhuset, dørene for sine gjester fra fjern og nær.

Det lille huset som sto igjen etter bybrannen i Ålesund i 1904, og som har levd videre med sine historier. Ikke minst om Anders Nor, som bodde i huset under bybrannen. Han skal ha sett en engel åpenbare seg foran ham - dagen før bybrannen.

Engelen fortalte om katastrofen som skulle ramme byen, men at huset til Anders skulle unnslippe flammene.

Følg smp.no på Facebook

God hjelp til restaurering

Etter at bygningen i mange år hadde stått på skade, fikk Pinsekirka Filadelfia kjøpt huset - med hjelp av Anders Pedersen i Fjordlaks.

De siste to årene har kirka, med blikkenslagermester og pinsepastor Vidar Godø i spissen, satt huset i stand. Også dette med god hjelp fra sponsorer, mange frivillige og andre støttespillere.

Nå er huset i Grensegata et museum og brukshus, åpent for alle. Gjennom sommeren har huset vært åpent fire dager i uken.

Godt besøk

Og besøket har vært veldig, veldig godt, forteller husvertinne i Waldehuset, Mette Fausa

– Det har vært helt fantastisk, med mye folk nesten hver eneste dag. Ikke minst har mye av byens egen befolkning vært her. Folk i nabolaget er innom rett som det er - men vi har også besøk av turister fra Nederland, Japan og Taiwan, forteller Mette Fausa, som til vanlig eransatt som kreativ leder på Filadelfia i Ålesund.

Ifølge Fausa har minst 1.000 mennesker vært innom Waldehuset siden åpningen, og mange gjerne flere ganger.

Mange ålesundere er nysgjerrige på å se huset innvendig, og alle gjenstandene fra bybrann-tiden. Og generelt ønsker folk å få vite mer om historien om Anders Nord og engelen.

– Turistene blir veldig fengslet av historien til huset. Mange ønsker å donere gaver til oss, eller de handler litt ekstra her - for å støtte opp om bevaringen av huset videre, forteller hun.

Tilbakemeldingene fra byens egen befolkning, er også svært positiv, forteller Fausa.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Hele byens hus

Huset fikk byggeskikkprisen for Ålesund i 2013. Selv om det er Pinsekirka som eier huset, ønsker de at Waldehuset skal være hele byen sitt hus. En plass å være, for folk i alle aldre. En kafe, et museum, et sted å prate, et sted å gjøre lekser - eller feire festlige lag. Mulighetene er så mange.

Kommende lørdag leies huset for første gang ut, i anledning en 50-årsdag. Forespørslene om å kunne få overnatte i Mirakelhuset, er allerede kommet. Også dette skal det nå være muligheter for.

Les mer i om denne saken  papirutgaven av Sunnmørsposten onsdag

Mette Fausa i Walde-huset. Foto: Nils Harald Ånstad