En fangst av den uvanlige sorten

Ottar Ekremsæter og sønnen fikk seg en skikkelig overraskelse da de dro opp garnet på søndag. For sammen med torsk og annen småfisk, hadde en voksen spekkhogger satt seg fast.

Nyheter

– Vi kunne ikke tro våre egne øyne. Aldri før har jeg hørt om noen som har fått spekkhogger i garnet, sier Ottar til Nærnett.

Han og sønnen Stig Arne forsøkte først å la det døde dyret synke ned på havbunnen igjen. Men spekkhoggeren fløt godt på overflaten, selv etter Ottar hadde stukket hull på den. Dermed ble de nødt til å slepe dyret til kai inntil videre. Da var hobbyfiskeren glad han hadde en sterk 33-fots båt.

– Den spekkhoggeren her er vel omtrent seks meter lang og veier sikkert to-tre tonn. Det er klart en 18-foter hadde slitt med å hanskes med den vekten.

– Synes den kan holde seg i havet

I fire dager lå spekkhoggeren fortøyd ved Åheim småbåthavn i Vanylven. Der den skvulpet i havoverflaten trakk den jevnt og trutt til seg nysgjerrige Vanylvinger som ønsket å studere dyret på nært hold. Den oppmerksomheten skulle Ekremsæter gjerne vært foruten.

– Det er klart det er flott for folk å få se slikt et dyr, men jeg hadde nå likt det bedre om den holdt seg i havet i stedet for å komme her og ødelegge garn, sier han.

Og vanligvis gjør den det. Ottar er godt kjent med forekomsten av spekkhoggere ute i Vanylvsfjorden, men det gjorde ham ikke mindre overrasket på søndag.

– Dette er svært uvanlig. Ofte klarer spekkhoggere å rive seg løs fra garn, men i dette tilfellet var garnet for sterkt. Og synd er det, for det har vist seg som heller vanskelig å bli kvitt dyret når man først har dratt den opp, forteller Ekremsæter.

Hviler på havets bunn

På torsdag endte kapittelet om spekkhoggeren for Ottars del. Sammen med sønnen tauet de dyret ut på dypet og bandt fire hjemmelagde sementlodd fast i den. Selv med over 200 kilo som dro nedover, skulle det vise seg å bli en utfodrende affære å senke spekkhoggeren. Spekk og magegass holdt den oppe helt til Ottar satt farten opp på båten.

– Det var ikke lett, men det er deilig å være kvitt den! Og det er langt bedre at krabber og sjølus kan spise av den nede på dypet enn at den driver i land på fjøresteinene og ligger der og råtner. Så får vi håpe det er siste gang vi får spekkhogger i garnet, sier han.

Denne saka er eit samarbeid mellom smp.no og journalistutdanninga i Volda.