Svindel og bedrag

Utsatt for hundesvindel

Familien betalte tusenlapper og ventet på en chihuahua som aldri kom. Pengene endte hos svindlere.

Svindlet Kine Cecilie Røvik fra Ålesund må se langt etter den reinrasa chihuahuaen som ho trodde ho hadde kjøpt.  Foto: Per Ove Stige

Dette utga seg for å være førerkortet til selgeren av hunden. 

Dette utga seg for å være stamvtavlen til chihuahuaen. 

Dette utga seg for å være hundens pass. 

Nyheter

Ho betalte 2.000 kroner for en reinrasa chihuahua. Den søte hunden skulle sendes med fly fra Finland samme dag. Torsdag kveld denne uka skulle den ha vært framme i Ålesund.

– Vi hadde åpna hjemmet vårt for denne hunden som aldri kommer, sier Kine Cecilie Røvik til smp.no.

Fikk falsk dokumentasjon

Fra nettstedet Trans-pet fikk ho «dokumentasjon» på at den 18 uker gamle hunden Riko var på veg.

– Jeg syns at nettstedet virket proft, forteller ho.

Men da Kine Røvik ringte tollklareringa i Norge, var der ingen hund. I stedet ble ho tipsa om å sjekke facebook-gruppa Smugling, svindel og nettsteder.

Svindel og bedrag

Her ble Røvik fortalt at ho ikke var den første. Ho ble advart mot firmaet trans-pet Finland. En artikkel på bloggen Dog News forteller om svindlere som bruker stadig mer aggressive metoder.

Her fant ho omtrent samme historie. Det er akkurat samme stamtavle for den lille hunden, og samme foto, forteller Kine Røvik til Sunnmørsposten.

Skulle bare betale frakt

Denne facebook-profilen var borte dagen etter at pengene var sendt, forteller Røvik. 

All kommunikasjon med selgeren av hunden foregikk via en Facebook-profil. Personen kalte seg Bianca Müller, og utga seg for å være tysk statsborger. Ho utga seg for å bo i Finland, og at sønnen er allergisk mot hunder.

Derfor ville ho gi vekk et kull chihuahuaer, mot at mottaker betalte frakta på 2.000 kroner.

Da Kine Røvik tok kontakt, gikk alt ganske fort. Onsdag sendte Kine pengene, rett nok til Kamerun, men det var så mye annet som virket troverdig.

Facebook-profil er borte

– Sju minutter etter at pengene var sendt, var de hentet. Nå er også Facebook-profilen hennes borte fra nettet, forteller Røvik. Dersom det da var ei dame.

Ifølge den svenske nettbloggen DogNews er også en annen facebook-profil brukt til samme type svindel. Også denne kontoen gir seg ut for å tilhøre ei tysk kvinne, med omtrent samme navn som personen Kine Røvik hadde kontakt med. Denne profilen har for øvrig også bare to facebook-venner.

En reinrasa chihuahua koster minst 15.000 kroner, forteller Røvik. Ho er derfor redd for at andre kan bli frista til å gå i samme fella, når det fristes med en slik hund til bare 2.000 kroner.

Svindles for enorme beløp

Eivind Klokkersund. 

I 2014 gikk det ut 200 millioner kroner fra Norge på denne type svindel, forteller Eivind Klokkersund hos økoteamet i Sunnmøre politidistrikt.

Klokkersund oppfordrer alle til å anmelde slike forhold, enten det er små eller store beløp som er stjålet. Det sier også Røvik at ho skal gjøre.

Dersom det er gjerningsmenn fra utlandet, er vi avhengig av hjelp fra landet gjerningsmannen er fra. En vurdering av beløp, alvorlighetsgrad og andre forhold avgjør da om vi ber om bistand. Samtidig kan vi gjøre noen undersøkelser herfra, sier Klokkersund.

Klokkersund sier 2.000 kroner ikke høres ut som en stor sum, og han kan ikke love at de tar tak i saka.

– Men vi vil gjerne at alle slike saker blir anmeldt til politiet. En slik sak kan være del av en større svindel, sier lederen av økoteamet i Sunnmøre politidistrikt.