Prisen ble delt ut på fylkestinget i Geiranger og Ulstein koblet likestilling og toleranse til hverdagen som næringslivsleder.

– Det holder ikke å snakke om skatt, rammebetingelser og teknologi. Skal vi lykkes må vi ha toleranse for det å være annerledes, sier Ulstein.

Måtte ta over på kort varsel

Som henter sin inspirasjon for toleranse og likestilling blant annet fra California.

– Se til Silicon Valley. Se hva de har fått til der med en høy grad av toleranse som går på tvers av etnisitet, seksuell legning, hudfarge og religion. Det er dit vi må komme. Vi må ville mangfold, fastslår Ulstein. Og trakk linjene tilbake i sin egen slekt. Til faren Idar Ulsten og bestemoren Inga som på kort varsel måtte overta ledelsen i Ulstein-bedriften da mannen hennes døde.

– Faderen, som jeg kaller han, (Idar Ulstein, vår anmerkning) var opptatt av egenskaper, egnethet og vilje til å stå på, Det var aldri snakk om kjønn hjemme hos oss, sier Ulstein.

Vil bekjempe trakassering

Slik ble Gunnvor Ulstein selv konsernsjef som 29-åring.

– Jeg har aldri tenk tanken på at jeg ikke en gang skulle lede en stor bedrift.

– Men du fikk vel noe reaksjoner da du som ung kvinne ble utnevnt som toppleder i et så mannsdominert miljø?

– Det med alderen parerte jeg med at faderen var 27 og en onkel som bare var 22 da han ble leder. Ulstein er opptatt å bekjempe motkreftene som stritter mot likestilling og toleranse.

– Vi ser på nettet og andre plasser at kvinner som stikker seg fram og tar ordet blir utsatt from trakassering. Det må vi ta opp kampen mot, selv om vi vet at det vil alltid være noen der ute som ikke vil ha forandring på noe. Jeg har spilt håndball og jeg tåler en støyt, sier Ulstein.