Den første meldingen kom fra Ørstaelva i Ørsta kommune, deretter fra Oselva i Molde kommune og nå sist fra Driva i Sunndal kommune.

Vil avdekke kildene

– Forekomst av relativt mye påstått rømt oppdrettslaks over store deler av fylket gjør at Fiskeridirektoratet ser på dette som tre akutte hendelser for laks, og en uavklart situasjon knyttet til regnbueørreten, sier regiondirektør Kristin Skarbøvik i Fiskeridirektoratet region Møre og Romsdal i pressemeldingen.

Se video av notkasting etter oppdrettsfisk til høyre for saken - under om du leser på mobil

(Saken fortsetter under bildet)

Fiska oppdrettsfisk Sindre Moe ( t.v.) og Tor Åsen med oppdrettsfisker tatt i Ørstaelva i september. Den minste fisken er en regnbueørret, mens de andre er laks på to til fire kilo. Foto: Svein Aam

Fiskeridirektoratet har derfor startet arbeidet med å følge opp situasjonen med tanke på å avdekke kildene og vurdere avbøtende tiltak.

To kjente rømminger

Fiskeridirektoratet har kun mottatt to meldinger om kjente rømminger av mindre omfang i fylket i senere tid.

Smp.no omtalte den ene rømmingen, ved Marine Harvest sitt anlegg på Voldnes i Herøy. Her det ble først opplyst at 10-20 laks hadde rømt gjennom et hull i nota, men seinere ble anslaget oppjustert til om lag 250 fisk.

Les også: Rømt fisk truleg frå Marine Harvest-anleggLes også: Minst ti gonger fleire fisk på rømmen

Den andre rømmingen skjedde ved Marine Harvest sitt anlegg ved Aukrasanden 23. september.

Rømmingen skjedde i forbindelse med utslakting og levering til brønnbåt. Her ble det først kun meldt om at det var gått hull i nota. Etter at selskapet etterpå fanget ti rømte fisk, ble meldingen korrigert til å gjelde rømming av rundt 200 fisk.

Gjennomsnittsvekten var på 4,5 kilo.

– Tar hendelser alvorlig

– I begge tilfelle gis det mindre alvorlige opplysninger, enn det som viser seg å være tilfelle. Tar oppdrettsanleggene slike hendelser tilstrekkelig alvorlig?

– Erfaringene våre er at aktørene tar slike hendelser alvorlig, og er raske til å melder inn hendelser og arbeidsoperasjoner som kan ha medført rømming av fisk eller mistanke om rømming av fisk. Rømmingsmeldingen gis umiddelbart etter en konkret hendelse eller mistanke om rømming. Denne meldingen sendes Fiskeridirektoratet på et så tidlig stadium at man vanligvis ikke kjenner omfanget av hendelsen, sier regiondirektør Kristin Skarbøvik til smp.no.

Stor variasjon i størrelse

For laks er variasjonen på fiskestørrelsen stor, fra 0,8 og opp til 6 kg. Fisken fra Voldnes-anlegget skal ha hatt en snittvekt på 3,2 kilo.

Hoveddelen av den rømte laksen i Ørstaelva ligger på mellom 2,5 til 4 kg, og i Oselva og Driva på 3 til 4 kg. Regnbueørreten i Ørstaelva varierte fra 0,3 til 2 kg.

Sjå video: Bruker not for å fiske rømt laksLes også: Fekk rømt laks i Ørstaelva

Fiskeridirektoratet vil oppfordre folk om å melde inn fangster og observasjoner til den døgnåpne vaktsentralen: tlf. 03495.