Folkemøte i Ålesund om plasseringen av politimesteren:

Vil ikke si hvor politimesteren bør sitte

Fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde (V) vil ikke si hvor hun mener politimesteren bør sitte. – Jeg er i tenkeboksen, sier Gjerde.

Politikar Gunn Berit Gjerde (V). Arkivbilde  Foto: Knut Arne Aarset

Nyheter

Mandag kveld er det folkemøte i Ålesund om politimesteren. Saken har skapt stort engasjement og Kristiansund har mobilisert kraftig for å sikre seg politimesteren som plaster på såret etter at de tapte sjukehuskampen.

I Fylkesutvalget neste uke

Tirsdag i neste uke skal fylkesutvalget behandle høringsuttalelsen om hvor politimesteren for det nye Møre og Romsdal politidistrikt skal ha kontor. Innen den tid må Gjerde ha gjort seg opp en mening.

– Jeg har aldri vært noen fogderipolitiker og ønsker ikke være det i denne saken heller, sier Gjerde.

Guttelvik peker på Kristiansund - overser vedtak i fylkesutvalget

I mars sa et flertall i fylkesutvalget at politifaglige vurderinger skulle bestemme hvor politimesteren skulle sitte. Nå foreslår fylkesrådmannen at politimesteren skal legges til Kristiansund og begrunner det med statlige arbeidsplasser.


– Fylkesordfører Jon Aasen sa under folkemøtet i Kristiansund at han regnet med det ville bli åtte mot fem stemmer for Kristiansund i fylkesutvalget. Er det riktig?

– Jeg vet ikke hvor Jon fikk de tallene fra.

Gjerde: – Nye opplysninger

– Frps Frank Sve og Margareth Hoff Berg går for Ålesund. Høyres Charles Tøsse og Torgeir Dahl gjør det samme. Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal bryter med Ap gruppa og stemmer Ålesund. Det er fem av de 13 i fylkesutvalget. Det betyr at Aasen har regnet med at du stemte Kristiansund?

– Jeg vet ikke helt hva jeg stemmer. Det har kommet nye opplysninger både om sokkelberedskapen og de beredskapsoppgavene som ligger til politiet i Ålesund. Dette ønsker jeg å gå nøyere inn i.


Spiller inn ny ball i kampen om politimesteren:

- Flest offentlige arbeidsplasser i Kristiansund

Kristiansund har få statlige arbeidsplasser, men Ålesund har færre offentlige arbeidsplasser enn nordmørsbyen.

 

– Venstres Pål Farstad er en markant tilhenger av Kristiansund i denne saken. Det er også Venstres Iver Nordseth. Betyr det noe i denne sammenhengen?

– Vi skal ha en drøfting om dette i Venstre før møtet i fylkesutvalget, sier Gjerde, som uansett ikke tror det vil ha særlig betydning hva fylkesutvalget mener om denne saken.

– Vi vil helst tro at vi har innflytelse, men i denne saken tror jeg det veier mye tyngre hva ledene stortingspolitikere har sagt om at det er politifaglige forhold som skal avgjøre hvor politimesteren har kontor, tror Gunn Berit Gjerde. 

Lover realt engasjement på folkemøte

- Vi har ført opp to timers varighet i programmet, men det er bare et anslag, sier Anders Riise i forkant av møtet, der temaet er hvorfor politimesteren må stasjoneres i Ålesund.


Direktoratet vil ha Ålesund

I høringsbrevet fra Politidirektoratet pekes det på Ålesund som best egnet til å huse politimesteren.

På en rekke av kriteriene direktoratet bruker for å avgjøre stedsvalget kommer de to byene relativt likt ut, men Ålesund scorer klart best på muligheten til å rekrutterer kvalifisert personell.

I alt dreier det som et sted mellom 60 og 80 stillinger tilknyttet politimesterens stab og funksjonene ved alarmesentralen.