Hjemme i Haugvegen i Ålesund svinger Mathias Myklebust (16) opp med kaffe mens han forteller hva han og støttekontakten Markus Lindgren Andreassen pleier å gjøre når de er sammen. Pappa Knut Mathias Myklebust er gledelig overraska over dommen i lagmannsretten.

Viktig jobb

– Dette er noe vi har snakka om lenge, sier Knut Myklebust. Støttekontaktene og avlasterne gjør en utrolig viktig jobb som også bør gjenspeile seg i skikkelig betaling og ordna arbeidsforhold.

Knut har vært eneforsørger for Mathias i snart ti år, og han sier rett ut at han ikke vet hvordan han skulle ha klart seg uten dette tilbudet.– Vi var tidlig ute med støttekontakt til Mathias. Han var vel ikke mer enn tre-fire år da vi fikk den første støttekontakten, og det var rett og slett fordi vi ville at han skulle venne seg til å forholde seg til andre enn oss. Og slik har det blitt. Mathias har blitt en trygg og sosial 16-åring, forteller faren.

Ikke bare enkelt

I dag har Mathias 24 timer i måneden med støttekontakt. I tillegg har pappa Knut også avlastning to helger pr. måned.

– Det har ikke alltid vært like enkelt å få den hjelpen vi har trengt, og fortsatt kan det være vanskelig å få det til å gå opp om sommeren når Mathias har åtte uker ferie og jeg har tre. Men det har jo gått på et vis, selv om det er vanskelig å få gehør for at antallet timer med støttekontakt kanskje burde ha vært flere i feriene.I tillegg til å gi støttekontaktene og avlasterne skikkelig lønn og fast ansettelse, mener Myklebust at kommunen også burde ha gjort mer for å rekruttere folk til slike jobber og gi dem god oppfølging.

Kjekt.

Mathias har blitt 16 år og går på Borgund videregående skole. Og hver onsdag etter skoletid blir han hentet av Markus som går det siste året på Spjelkavik videregående.

– Og vi gjør mange kjekke ting sammen, forteller Mathias.– I går var vi for eksempel på kino og så filmen og Knutsen & Ludvigsen, forteller Markus.

– Og da kjøpte vi to melkeruller, ler Mathias fornøyd.Men det aller kjekkeste er å være på Klubb Kontakt der Markus også er med.

Markus har ikke tenkt så mye over dette med fast ansettelse før han også fikk en jobb på en kommunal avlastningsbolig. Der er han ansatt, men som støttekontakt for Mathias er han oppdragstaker.

– Loven pålegger kommunen å yte denne tjenesten, og vi har vedtak på at vi skal ha avlastning og støttekontakt. Da kan jeg ikke skjønne annet enn at alle må tjene på at de får skikkelige forhold og ei anstendig lønn, mener Knut Myklebust.