– Jeg synes det er galskap å bruke storhallen til dette, spesielt når det er så mange barn og unge som er avhengig av å drive sin virksomhet der utover vinteren, sier Nesvik.

Det ble torsdag kveld bestemt at storhall-styret og kommunen skal gå i dialog for å finne en løsning. Rådmannen har innstilt på at kommunen skal stå for etablering og drift til kommende formannskapsmøte.

– Men Ålesund har kommet til at det ikke er andre alternativer, Nesvik?

– Hvis man ikke har alternativer, så har man ikke noe alternativ. Så enkelt er det. Det kan ikke være slik at barn og unge må betale.

– Hva skjer hvis alle skulle si at de ikke har ledige lokaler?– Det er ikke slik at Norge er et land som er helt fullt. Man må se på ulike tiltak rundt midlertidighet. Alle muligheter må være prøvd før man tar fra barn og unge hallene.

– Før trente barn og unge mer ute. Kan de ikke gjøre det for en kortere periode?

– Dette har å gjøre med at alle typer tjenester må være på plass, som helsetjenester, barnevern og psykiatri. Om alt av tjenester er på plass da? Det er det ikke. Punktum, svarer Nesvik.

Strammer inn

Stortinget vedtok torsdag å stramme inn utlendingsloven. Også det omstridte punktet om å gi regjeringen mulighet til å instruere Utlendingsnemnda, ble vedtatt. Blant tiltakene er rask retur av asylsøkere med avslag og av søkere som åpenbart ikke har beskyttelsesbehov.

Nesvik sier at grensa for hvor mange flyktninger Norge kan ta imot er nådd.

– Nå må vi prioritere å få sendt folk ut igjen. Det vedtaket vi har gjort i dag handler om å få sendt folk ut raskt og effektivt, sier Ålesunderen.

– Hvis ikke Norge skal bidra i den ekstraordinære situasjonen, hvem skal gjøre det da?

– Vi må bidra i nærområdene. Det er ikke slik at Norge ikke bidrar, vi bidrar svært mye i forhold til vårt folketall, sier Nesvik.Ifølge Nesvik er det mange som kommer fra flere land uten at de har krav på beskyttelse.

– Hva med flyktningene som har rett til å søke om asyl?

– De må få midlertidig opphold, men sakene må prøves igjen om kort tid. Har tilstanden i hjemlandet endret seg, så skal de returneres.

Overrasket

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (AP) er overrasket over uttalelsene til Nesvik.

– Særlig fordi landets statsminister, vår egen fylkesmann og ledelsen i KS har gitt et helt annet signal, sier hun.

– Hvilket signal?

– De har innstendig bedt oss om å bidra i dugnaden for å løse situasjonen, som etter all sannsynlighet ikke går over med det første. Det at han som parlamentarisk leder i ett av regjeringspartiene gir et motsatt signal, hvis jeg tolker han riktig, gjør meg veldig overrasket.

– Er du ikke enig med Nesvik i at det er en dårlig idé å la det gå utover barn og unge som trener i hallen?

– Nå er det viktig at vi ikke setter ulike grupper opp mot hverandre. Vi står overfor ei stor nasjonal utfordring og alle er innstendig blitt bedt om å bidra.

– Hvis ikke Ålesund som største by skal klare å løse dette, er det vanskelig å forvente at nabokommunene skal gjøre det. Vi har et større ansvar som største by, og jeg tror mange legger merke til det Ålesund gjør nå. Det er et viktig ansvar vi har i forhold til den nasjonale krisen vi står i, og da er det viktig at vi viser vilje til å ta ansvar, sier Aurdal.

Hun er for øvrig enig med Nesvik i at asylsøkere som ikke har krav på beskyttelse må ut, men mener det her er snakk om å gi tak over hodet og mat til folk mens søknadene blir vurdert.

Ordføreren er veldig opptatt av at det nå skal være en politisk prosess. Saken skal behandles i førstkommende møte i formannskapet.