Smp.no sendte direkte fra bystyresalen. Sendingen er nå over.

Ålesund kommune har jobba intensivt i disse to ukene for å se på mulighetene for å etablere et akuttmottak i storhallen. Tirsdag ble det holdt et folkemøte der representanter for kommune, UDI, politi og brannvesen informerte publikum om siste nytt og planene for mottaket.

- Krevende

Rådmann Astrid Eidsvik fortalte at de har fått beskjed om å finne lokaliteter til å kunne ta imot inntil 1000 flyktninger.

- Ingenting har vært bestemt før de siste to dagene. I dag gjorde formannskapet vedtaket om å bistå i den vanskelige situasjonen vi er i. Formannskapet gjorde også vedtak om å stå som driftsoperatør for akuttmottaket – hvor det er satt ei grense på 500 flyktninger, sa rådmannen.

Flyktningmottaket er planlagt å vare fra midten av desember til midten av august.

- Vi er nå klare til å gå i reelle forhandlinger med Ålesund Storhall AS ut ifra det styrevedtaket som er gjort. Det er en krevende situasjon for Ålesund kommune og innbyggerne i Ålesund kommune, sa Eidsvik.

Få alternativer

Den siste uken har Ålesund kommune drevet et omfattende kartleggingsarbeid, både i kommunen og i nabokommunene, for å se om det er mulig å finne alternativer til storhallen.

- Nabokommunene melder tilbake at de ikke har mulighet til å huse så store mottak, sa rådmannen.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik Sunnmørsposten på Facebook

Eidsvik uttrykker at hun forstår at det er spørsmål fra innbyggerne, om det er riktig å bruke byens storstue til akuttmottak og at det kan være andre bekymringer, men at kommunen har et ansvar.

- Som den største kommunen og byen, vi ønsker å være et landsdelssenter mellom Bergen og Trondheim, så ønsker vi å ta et ansvar.

- Det er like krevende for små kommuner å ta imot 10-15 flyktninger, som der er for Ålesund å ta imot 500, fulgte Lodve Solholm opp med.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her

- Slå av en prat, vær nysgjerrig

Rune Vordal fra UDI brukte taletiden til å fortelle om hvilken bakgrunn flyktningene har. Han påpeker at flyktningene er vanlige folk og erfaringsmessig får 60-70 prosent permanent opphold.

Å være gode naboer, hilse og slå av en prat. Kontakte mottaket og hør om det er noe dere kan bidra med. – både enkeltpersoner og lag/organisasjoner, sier han er ting som ålesunderne kan gjøre for å hjelpe til.

Han la til at selv om mange kommer med mobiltelefoner, betyr ikke det at de ikke trenger beskyttelse.

- Hvis jeg skulle flykta fra Norge, ville jeg også tatt med mobiltelefonen min. Også ressurssterke mennesker trenger beskyttelse. Men at de har mobiltelefon, betyr ikke at de har så mye annet.

Drama i storhall-styret

Heller ikke innad i styret i Ålesund Storhall, hvor de 500 flyktningene skal være, har det vært enighet om akuttmottaket. Det måtte to styremøter til for å komme til enighet om et vedtak om å gå i dialog med kommunen for å opprette et midlertidig akuttmottak.

Etter styrebehandlingen av spørsmålet har det kommet krasse utspill fra blant annet Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, og daværende styremedlem Bjarne Haagensen. Haagensen mener at hall-vedtaket kan være ulovlig. Haagensen og Peder Ryste trakk seg faktisk fra styret etter at de følte seg overkjørt av styreleder Jon Ketil Gjørtz i saken.

Gjørtz mener på sin side at styret har sitt på det tørre.

Fylkesmann Lodve Solholm under folkemøtet om akuttmottak. Foto: Morten Hjertø