Arkeologisk skalleglede

– Det er alltid spennende med så unike gamle funn, mener arkeolog Heidi Haugene.

Vi synes dette er spennende

Heidi Haugene

2.000 år: Denne hodeskallen på Aalesunds museum er like fullt bare ungdommen, sammenlignet med den 8.600 år gamle hodeskallen funnet i Bergen tidligere i vår. – Jeg er sikker på at det finnes så gamle bein etter mennesker også på Sunnmøre. De er bare ikke funnet ennå, sier arkeolog Heidi Haugene. Hun er avdelingsleder ved Godøy kystmuseum, og har ansvar for den arkeologiske utstillingen på Aalesunds museum. 

steinalder-bergenser: Hodeskallen som i vår ble funnet i Bergen er fra en voksen mann, som levde i eldre steinalder. Flere analyser kan gi svar på hvem han var og hvor han kom ifra. Foto: NTB scanpix 

Nyheter

Nå er det kjent at en hodeskalle funnet av to turgåere i Bergen i vår er minst 8.600 år gammel. Dette er et av de aller eldste menneskeskjelett noen gang funnet i Skandinavia. Den arkeologiske sensasjonen vekker begeistring også på Sunnmøre.

– Vi synes dette er spennende. Det gjøres stadig nye funn, men det i Bergen er unikt, sier avdelingsleder og arkeolog Heidi Haugene i Stiftinga Sunnmøre museum.

Eldste på Sunnmøre

Hun forteller at de eldste kjente benrester fra mennesker i Møre og Romsdal er om lag 4.000 år gamle. De ble funnet i en barnegrav fra yngre steinalder på Aukra i 2004. På Sunnmøre er det gjort viktige funn både på Staurneset på Giske og Blindheim på Vigra, av hodeskaller som er flere tusen år gamle. Disse oppbevares ved Universitetet i Bergen. I samlingen til Aalesunds museum er det en 2.000 år gammel hodeskalle. Den ble funnet i en heller på Haramsøya på 1920-tallet.

– Dette er en mann på 25–30 år som levde på Sunnmøre i det vi kaller romersk jernalder, altså fra 0–500 år etter Kristus, forteller Haugene.

Henter fram gjenstander

Hun står bak den nye arkeologiske utstillingen ved bymuseet på Grimmerhaugen, som åpnet i vår. Der stilles det ut forhistoriske gjenstander, såkalte løsfunn gjort i åkre og på strender rundt om på Sunnmøre de siste 100 år. Samlingene spenner tidsmessig fra eldre steinalder, via bronsealder, og fram til jernalder. Her er det blant annet sverd, økser og ulike redskaper.

På samme måte som ved funnet av hodeskallen i Bergen, er det ofte privatpersoner som leverer inn funn de har gjort, som bidrar til at arkeologer og andre forskere stadig finner ut mer om hvordan menneskene levde i fortiden.

– Her på museet har vi om lag tusen arkeologiske gjenstander som er levert inn av privatpersoner siden begynnelsen av 1900-tallet, og som ikke har vært vist fram før, sier Haugene.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nyheter