Saken oppdateres.

Etter det smp.no erfarer blir det ikke akuttmottak som planlagt i Sparebanken Møre Arena.

Klokka 11.02 bekrefter Ålesund kommune Sunnmørspostens opplysninger.

Bekrefter

UDI Midt-Norge har besluttet å takke nei til leie av Ålesund storhall for akutt innkvartering av asylsøkere.

– Da UDI startet forhandlingene med eierne av storhallen og Ålesund kommune, ankom det over 400 asylsøkere daglig. Det var et prekært behov for å skaffe disse tak over hodet. Vi ser nå en nedgang i antallet asylsøkere som kommer til Norge. Selv om dette fort kan snu, finner vi det ikke på det nåværende tidspunkt hensiktsmessig å inngå en åtte måneders avtale om overnatting og mat for 500 personer i idrettshallen, heter det i en pressemelding.

UDI jobber fortsatt med å opprette flere ordinære mottak, da det er stort behov for vanlige asylmottakplasser.

(saken fortsetter under bildet)

Sparebanken Møre arena Foto: STAALE WATTØ

Jobbet godt

Rådmann Astrid Eidsvik sier det har vært jobbet godt de siste ukene med å få akuttmottaket på plass. Fredag kom kontrabeskjeden fra UDI. Eidsvik roser alle som har lagt ned en stor innsats på bakgrunn fra oppfordring fra sentralt hold om å ta imot flyktninger i Ålesund.

Regjeringen og UDI har konkret oppfordret kommunene om å bidra i situasjonen. UDI lyste ut en anbudskonkurranse for drift av 30.000 ordinære mottaksplasser fordelt over hele landet. Et akuttmottak er midlertidig overnattingsplasser for asylsøkere i påvente av plassering i ordinære mottak. Ordningen er etablert på grunn av manglende kapasitet i det ordinære mottakssystemet.

– Vi har hatt folkemøter om situasjonen, vi har lyst ut stillinger og frivillige har vist en imponerende interesse. I stor grad har engasjementet vært overveldende positivt, sier Eidsvik.

– Utydelig statsminister

Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) virker tydelig skuffet over Erna Solbergs siste utspill i saken.

I brevs form har regjeringen og KS vært tydelig på behovet for å stille opp. Nylig var Vinje Aurdal i Oslo og statsråd Jan Tore Sanner presiserte her at kommunene må spille en rolle, og at de største kommunene måtte ta det tyngste løftet.

– Ålesund var villig til å ta en del belastninger for å imøtekomme regjeringen sin bønn om å bli med i dugnaden. Så opplever vi nå at det ikke er bruk for det, og en statsminister som ikke har vært tydelig i siste utspill, sa ordføreren under pressekonferansen.

Til Sunnmørsposten onsdag sa statsministeren at det var uheldig å bruke storhallen til dette formålet.

Takker kommunen

UDI vil takke Ålesund kommune og eierne av storhallen som har vist stor velvilje for å finne en akutt innkvarteringsløsning.

– Mange i kommunen og i idrettsmiljøet har lagt ned et betydelig arbeid for å få dette til, og vi skjønner godt at noen av dem vil være skuffet over denne avgjørelsen, skriver UDI i en pressemelding.

Regiondirektør Rune Vordahl sier han ikke vil uttale seg til smp.no utover det som står i pressemeldingen fra UDI.

Arbeidet blir avsluttet

Rådmann Astrid Eidsvik bekrefter at UDI mener at det ikke er behov for et slikt mottak i Ålesund lenger.

– Det betyr at arbeidet blir avsluttet, og dette har vært en krevende situasjon for Ålesund kommune å være i. Det har også vært en særdeles krevende situasjon for flere aktører, spesielt for aktørene i Sparebanken Møre Arena.

Rådmannen mener at arbeidet ikke har vært bortkastet, men lærenyttig og noe kommunen kan ta med seg videre.

Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) sier at tallmaterialet har endret seg sett fra UDI sin side.

Pressekonferanse

På 40 minutters varsel kalte Ålesund kommune inn til pressekonferanse om akuttmottak i Ålesund.

Onsdag meldte Sunnmørsposten at Ålesund kommune og UDI ikke var kommet i havn med en avtale. Det gjenstod da forhandlinger og ingenting var signert. Imidlertid var det god dialog mellom partene.

– Ting endrer seg raskt

Kontrakten ville i utgangspunktet basere seg på en fast leiepris fra 15. desember til midten av august. Om UDI hadde bestemt seg for å plassere 500 asylsøkere der, eller et lavere tall, vil ikke det ha påvirket inntektene.

Onsdag sa regiondirektør Rune Vordahl i UDI at det da var behov for inntil 500 plasser i Ålesund. Han la også til at ting endret seg raskt.

Saken blir oppdatert

Sparebanken Møre arena Foto: STAALE WATTØ