Utsetter bomfritt rundt Tresfjorden

Et enstemmig fylkesutvalg i Møre og Romsdal gir samferdselsminister Ketil Solvik Olsen smekk over fingrene - og utsetter bomfri kjøring rundt fjorden til våren.

TID: Dersom anslagene til Statens vegvesen stemmer, kan nedtablingen av Tresfjordbrua ta fire og et halvt år lenger tid om det blir bomfri kjøring rundt Tresfjord. Samtidig er det lånegarantist Møre og Romsdal fylkeskommune som sitter med riskoen. FOTO: STAALE WATTØ 

Fakta
  • Det koster 90 kroner for lette kjøretøy og 270 for tunge kjøretøy å kjøre rundt Tresfjord (uten rabatt).
  • Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har foreslått bomfri kjøring rundt fjorden.
  • Statens vegvesen regner med en trafikklekkasje på 31 prosent.
  • Det kan føre til fire og et halvt år lenger nedbetalingstid.
  • Fylkeskommunen er lånegarantist for bompengeselskapet.
Nyheter

– Vi kan ikke ha utenlandske vogntog på glatte vinterveger rundt fjorden. Derfor utsetter vi denne saken, sier leder i samferdselsutvalget Kristin Sørheim, til smp.no.

Hun konstaterer med en viss tilfredshet at verken Høyre eller Frps folk i fylkesutvalget protesterte mot utsettelsen. Både Høyres Charles Tøsse og Frps Frank Sve støttet utsettelsen. 

Tresfjordbrua på E136:

Refser ministerens forslag til bomfri kjøring

Styreleder Roald Fiksdal sier at Eksportvegen AS og fylkeskommunen har all risiko ved å fjerne bomstasjoner.


Ombestemte seg

Det står i skarp kontrast til det Tøsse sa til smp.no for to uker siden. Da mente han at forslaget om bompengefritt kjøring rundt Tresfjorden var en gladsak for regionen.

– Jeg tviler på at verken fylkeskommunene eller Stortinget har motforestillinger mot en prøveordning, sa Tøsse torsdag den 26 november.

Snudde Charles Tøsse (H) har snudd i saken om prøveprosjekt med bomfritt. Bak fylkesordfører Jon Aasen. Arkivbilde  Foto: Per Ove Stige

 

Gjør som flere enn 24.000 andre - lik smp.no på Facebook

Når vi kommet inn i adventstiden og saken er snudd på hodet.

– Utspillet fra Solvik Olsen oppfattes ikke som en gladsak for de som bor rundt fjorden. Nå skal vi gå i dialog med bomselskapet Eksportvegen AS for å se hvilke løsninger som finnes for så å komme tilbake til dette i april, sier Sørheim. 

– Har ikke hørt på oss som bor rundt fjorden

– Statsråden har ikke hørt på oss som bor rundt fjorden.


Vil ha gjennomgang

Saka kom opp helt på tampen av møtet i fylkesutvalget. Innstillingen fra fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik gikk ut på å utsette saka for å få utredet de økonomiske konsekvensene for fylkeskommunen, som er garantist for et lån på 868 millioner kroner.

– Vi må nå foreta en gjennomgang av de garantiforpliktelsene som fylkeskommunene har påtatt seg i denne saken.