Ålesund kommune hadde i forbindelse med siste behandling av bypakken en intern høringsrunde med råd, utvalg og nabokommuner.

Næringsforeningen var ikke bedt om å uttale seg, men styret mente det kunne være nyttig å komme med et innspill rundt bypakken likevel.

– Kan ikke forsvares

– I ettertid har vi fått opplyst at vår uttalelse ikke ble fremlagt for bystyret, og heller ikke gjort kjent for bystyrets medlemmer, påpeker Sandli, som har 20 års erfaring med offentlig forvaltning.

Han mener at slik praksis ikke kan forsvares, og har aldri opplevd at innspill har blitt holdt unna, med mindre administrasjonen bevisst ønsker å skjule eller fjerne uønsket informasjon.

– Burde blitt opplyst

Næringsforeningen ble stiftet i 1847, før Ålesund fikk bystatus. Sandli forstår at bysekretæren ikke kopierer opp og legger fram alle innspill, men han er klokkeklar på at bystyrets medlemmer burde ha fått informasjon om at Næringsforeningen hadde gitt en uttalelse.

Han mener det er litt fortvilende å bruke tid og ressurser på å lage et høringsutspill som ingen får vite om.

– Vi har meget annet å bruke vår tid på enn å bidra til at det fattes gode og riktige beslutninger i bystyret. Og er det slik at våre uttalelser ikke betyr noe for bystyret så må vi finne andre kanaler for å påvirke byen i positiv retning, det være seg innenfor byutvikling, regionbygging eller omdømmebygging. Jeg trodde man ønsket åpne prosesser i Ålesund og ikke beslutninger tatt av «Gutteklubben Grei» i lukkede rom, skriver Sandli i et brev sendt til representanter i bystyret.

– Ikke kjent med brevet

Rådmann Astrid Eidsvik i Ålesund kommune bekrefter at da saken ble utsatt i november, så ble alle råd og utvalg samt nabokommunene bedt om å uttale seg om bypakken.

– Brevet fra Næringsforeningen ble ikke journalført før 3. desember, samme dag som bystyrets møte. Brevet ble sendt til postmottak, og vi var ikke kjent med det oppe hos rådmannen. Brevet var verken behandlet hos oss eller bysekretær. Så her har det nok skjedd en glipp i vårt postmottak, sier Eidsvik.

De som jobbet med bystyresaken var derfor ikke kjent med at det hadde kommet et brev fra Næringsforeningen før bystyret startet.

– Generelt opplyser vi bystyrets medlemmer om slike innspill så lenge de kommer i tide. Vi har ikke med vilje underslått noe, understreker Eidsvik.

– Gikk for lang tid

Når Sandli får høre forklaringen til Eidsvik, så sier han at han kjøper den i og for seg. Men han påpeker at han sendte utspillet fra Næringsforeningen mandag 30. november klokka 11.34.

– Når møtet er på torsdagen, så synes jeg vel at utspillet burde ha nådd bystyret. Over tre dager intern postgang er i meste laget. Vi får vel gi dem noen dager ekstra neste gang, slik at vi er sikre på at brevene våre når fram, sier Sandli.

<strong>RÅDMANN:</strong> Astrid Eidsvik i Ålesund kommune. FOTO: JUNE R. JOHANSEN