Hittil har Christineborg Gjestehus AS, hvor Goksøyr Eigedom DA er eneste aksjonær, fått nærmere tre millioner på tomme senger. Det er avtalt akuttinnkvartering av inntil 180 asylsøkere i Herøy. Etter 23 dagers drift har det ikke kommet noen.

– Dobbeltrolle

VG skriver at Goksøyr nå kritiseres for rolleblanding og for å sko seg privat på sin rolle som ordfører.

Ifølge VG må Goksøyr svare på hvordan han kom i posisjon til å få avtalen med UDI for sitt private selskap - og om andre alternativer er vurdert.

UDI: – Vi var nødt

Da avtalen ble inngått kom det 400 asylsøkere per dag. Nå er tallet 86, opplyste regiondirektør Rune Vordahl til smp.no på torsdag.

Han sa videre at det var vanskelig for Utlendingsdirektoratet å forutse når situasjonen skulle endre seg, og mener UDI var nødt til å inngå Herøy-avtalen.

Vordahl erkjenner at det er lett å si i ettertid at kontrakten kunne vært bedre sikret, men påpeker at UDI kan avslutte avtalen med tre ukers varsel. Målet til UDI har vært å få flyktningene over i ordinære mottak.

– Akuttmottak er en dyr løsning. Vi faser nå folk over i ordinære mottak, men trenger å ha noen akuttplasser i mellomtiden, sier han.

Vordahl sier at UDI håper å unngå neste krise, men legger til at de har lært mye og de har rigget om i organisasjonen.

– Vi vil nok legge en annen plan neste gang. Men det er viktig å understreke at det aldri før har vært så stor tilstrømming til Norge noen gang. Vi har tatt mye lærdom som vi vil bruke.

Det er opprettet akuttmottak for 1600 personer i Midt-Norge, men regiondirektøren kunne ikke torsdag svare på hvor mange av disse som er ledige. Ifølge Vordahl betaler UDI stort sett 700 kroner og nedover per døgn per person i alle avtaler i Midt-Norge.

Les mer om hvorfor UDI inngikk avtalen her

La fram alternativer

Ordfører Arnulf Goksøyr påpeker overfor smp.no at Fylkesmannen i brev til alle landets kommuner ba om at det i beredskapsplanene ble gjort rede for hvor man kunne ha akuttinnkvartering.

– Det gjorde Herøy kommune. Vi sendte inn vår plan, og der var det alternativer som Thon hotell, rorbuer rundt om kring og blant annet Christineborg Gjestehus. Så ble det supplert fra NAV at det var lokaler i Tjørvåg som også kunne være aktuelle. Fylkesmannen har meldt innspillene tilbake til UDI, og UDI tok så kontakt med North West Management i Tjørvåg, forteller Goksøyr.

UDI fortalte da at de var interessert i 150 plasser med kjøkken, og det ble tatt kontakt med Goksøyr for å høre om Christineborg på Runde hadde kapasitet.

– Vi hadde kapasitet og kjøkken, og i tillegg har vi investert i utstyr for å takle 180 daglige middager, derfor ble vi valgt, sier Goksøyr.

– Dette bør han holde seg for god til

Herøy-ordføreren sier at han som privatperson spurte Kjell Runde om han var interessert i å leie ut sitt eget hus, slik som han har gjort til turisme.

– Det viste seg at det ikke var behov. Jeg mener Runde dobbeltkommuniserer når han den ene dagen klapper meg på skuldra, og den andre dagen kritiserer meg. Kritikken hans faller i et meget underlig lys. Dette er et politisk spill man bør holde seg for god til, sier Goksøyr.

– Har du fått signal fra UDI om når det kommer flyktninger?

– Nei, men vi venter hver eneste dag og er klare til å ta imot den dagen det vil være behov.

Goksøyr kritiserer også Runde for i et leserinnlegg og ha skrevet at kommunen kanskje heller burde ha leid ut lokaler.

– Runde har aldri kommet med annet enn et leserinnlegg om dette. Han tok det riktig nok opp i kommunestyremøte 10. desember, men det var altså etter at avtalen var inngått. Hvis han nå mener noe med utspillet sitt, så burde han ha fremmet forslag for Herøy kommune tidligere, sier Goksøyr.

– Dette kom i ettertid, så det er bare et politisk sprell, fortsetter han.