En anonym tipser varslet Fylkesmannen i Møre og Romsdal om en oversikt han mente viste at 20.000 laboratoriesvar manglet signering.

Brøt loven

Nå har Fylkesmannen kommet fram til at Helse Møre og Romsdal har brutt loven, og handlet uforsvarlig.

– Når et prøvesvar ikke er signert kan det ikke legges til grunn at prøvesvaret er vurdert. Det er nettopp ved signering at man bekrefter at prøvesvaret er lest, vurdert og kvittert ut. Fylkesmannen anser et elektronisk usignert prøvesvar for ikke å være vurdert av rekvirent eller annet kvalifisert helsepersonell. Dette med mindre prøvesvaret på annen måte er signert eksempelvis manuelt på papir, påpeker fylkeslege Christian Bjelke.

Hold deg oppdatert - følg smp.no på Facebook!

Tvinges til å rette opp

Bjelke ber om at foretaket umiddelbart setter i verk tiltak for å sikre at prøvesvar blir signert innenfor et forsvarlig tidsrom. Disse tiltakene må gjelde alle usignerte prøvesvar, og ikke kun den avdelingen som ble omtalt i den anonyme bekymringsmeldingen.

Innen 20. januar må Helse Møre og Romsdal gi en oversikt over antall usignerte prøvesvar ved samtlige klinikker, og sørge for at prøvene blir signert. Foretaket må også grundig redegjøre for hvordan prøvesvarene skal sikres.

Den anonyme tipseren mente at det fantes så mange som 7.500 usignerte prøvesvar på kirurgisk avdeling ved Ålesund sjukehus i perioden 29. juni til 6. oktober 2015.

– Til sammen er det snakk om ca. 20.000 usignerte laboratoriesvar bare på denne avdelingen. Jeg har sendt varsel om dette, men det ser ut til at ingenting skjer, skrev tipseren i et brev til fylkeslege Bjelke.

Skal ta tak i saken

Fagsjef Odd Veddeng sier det gjenstår mye arbeid før alle prøvesvarene er kvittert ut.

– Men dette skal vi få rettet opp i, sier Veddeng.

Han forteller at det ligger inne i arbeidsområdet for en lege å registrere prøvesvar i epikriser og annen journaldokumentasjon.

– Når du skal skrive en epikrise, så blir alle viktige prøvesvar referert i dette skrivet, men vi vil jo bruke det systemet vi har for sikkerhet for dette. Altså at alt blir kvittert ut i lab-systemet, slik vi er pålagt å gjøre. Det skal vi også gjøre. Det er mange avdelinger som er ajour og har rutiner for dette, mens det er andre som ikke er i mål, sier Veddeng.

Fagsjefen sier han aldri kan garantere for at det ikke er prøvesvar som er blitt oversett, men kjenner ikke til konkrete saker rundt det.

– Prøvesvarene blir ikke dokumentert før de er kvittert ut digitalt.  Derfor må vi rette opp i dette, sier Veddeng.

Han understreker at de digitale løsningene gir en større kontrollmulighet i motsetning til før hvor alt ble registrert på papir.