Fredag var det ekstraordinært fylkesting hvor politikerne skulle vurdere om aksjesalget ble håndtert korrekt etter loven, da saken nylig var oppe til behandling.

Med 18 mot 13 stemmer vedtok fylkestinget i Sogn og Fjordane fredag at de mener Fjord1-saka var lovlig behandla.

Her kan du se hele møtet i opptak (ekstern lenke).

Flertallet gikk inn for innstillingen fra fylkesrådmannen om å kjenne vedtaket om salg av aksjeposten i selskapet for gyldig. De vedtok samtidig at kravet om lovligkontroll av vedtaket, ikke skulle føre til at salget ble utsatt.

Bakgrunn: Stemte for å selje Fjord1-aksjaneDet blir ekstraordinært fylkesting om Fjord1Her kan du laste ned kravet om lovlegkontroll

Ettersom er det er flere enn tre medlemmer i organet som har krevd lovligkontroll går saken likevel til behandling i kommunaldepartementet. Formelt sett er fredagens vedtak fylkeskommunens uttalelse til saken.

– Må komme oss videre

Saken har skapt dyp konflikt blant fylkespolitikerne. Hilmar Høl (Ap) som har frontet kravet, gikk umiddelbart etter vedtaket på talerstolen:

– Nå er det viktig at vi kommer oss videre, sa han og ønsket fylkesordfører Jenny Følling (Sp) og fylkesrådmannen med ansatte en god jul.

Fylkesordfører Følling sier til smp.no at hun setter pris på ryddigheten fra Høl.

– Det ønsket er gjensidig. Vi i Senterpartiet har samarbeidet godt med Arbeiderpartiet i mange saker, men når vi ikke er enige, blir splittelsen stor, medgir hun.

Les også: Offentleggjer hemmelege dokument

Forsvarer manglende åpenhet

– Jeg er glad for at behandlingen fylkestinget har gjort, står seg, sier Følling selv etterpå.

Både før og under møtet kom det fram kraftig kritikk mot måten prosessen rundt salget var lagt opp, ikke minst mot manglende åpenhet.

Fylkesordføreren ser ingen grunn til å ta selvkritikk på dette, og viser til at det er fylkesutvalget som har bestemt framgangsmåten.

Har varslet søksmål

Minoritetseier Per Sævik og Havilafjord, vil gå rettens veg for å få hånd om aksjene som fylkeskommunen har vedtatt å selge til Torghatten. Samtidig er det varslet et søksmål mot fylkeskommunen for utgifter Herøy-rederen er påført.

Følling viser til at det spørsmålet nå er noe rettsapparatet må ta stilling til:

– Vi har gjort våre vurderinger, og det er lagd en tung juridisk vurdering om hvordan en slik sak vil stå seg, sier hun.