Når både Bjarne Haagensen og ordføreren var sure samtidig, må Ålesund ha vært gjennom noe ganske spesielt dette året.

Forslaget og forberedelsene til mottak for 500 flyktninger i storhallen ble en av seinhøstens større saker i tettbygd strøk.

Ålesund kommune tok den nasjonale oppfordringa om å skaffe kortvarige akuttplasser alvorlig, og gikk i dialog med Ålesund Storhall AS. Fylkesmann Lodve Solholm var full av begeistring, roste tilktak og mente byen var «midt i blinken».

– Det er flott at Ålesund kommune er framoverlent, og gjør jobben sin.

Etter flere dager med behandling

ga storhallstyret grønt lys for den videre framdrifta

. Det innebar at hallen ville bli stilt til disposisjon i løpet av rekordtid – og at brukerne av lokalene måtte finne seg andre alternativer.

Storhallen i Ålesund. Foto: staale wattø

– Den ekstreme situasjonen krever at alle som kan bidra, gjør dét. Menneskene kommer jo til Ålesund uansett. De er her allerede, uavhengig av hva vi måtte beslutte, pekte styreleder Jon Ketil Gjørtz på.

Her finner du resten av 2015-kavalkaden.

– Vi har forsøkt å ta hensyn til alle innspill som har kommet. Kommunen har skissert et opplegg som virker veldig betryggende, sa styrelederen.

– Vi føler at vi har gjort det som er mulig for oss nå, la Gjørtz til.

Dette viste seg å være i meste laget for sentrale karakterer i storhallstyret. Både Peder Ryste og Bjarne Haagensen valgte å trekke seg.

– Jeg så ingen annen løsning. Jeg kan ikke sitte og bidra til å administrere et asylmottak, det er ikke derfor jeg har sagt ja til å sitte i styret, sa en kritisk Haagensen:

– Gjørtz visste at ved en utsettelse av det første møtet ville avgjørelsen vippe den vegen Gjørtz ønsket. Altså ja til et midlertidig akuttmottak.

– Jeg har full respekt for at andre har en helt annen mening enn meg i denne saken. Men vi har behandlet dette så seriøst som det overhode går an, sa Gjørtz til avisa noe senere.

I mellomtida hadde

Harald Tom Nesvik stemplet storhallforslaget som «galskap»

.

Harald Tom Nesvik levnet fødebyens initiativ for å huse flyktninger i akutt bolignød liten ære. Faksimile fra Sunnmørspostens forside 20. november.

– Nesvik representerer et regjeringsparti, og det var jo landets statsminister som ba om at kommunene skal ta ansvar for oppretting av asylmottaksplasser, kontret Gjørtz.

Etter alt ståket og styret rundt den framforhandla rammeavtalen, ytret statsminister Erna Solberg at det var «uheldig med asylmottak i storhallen».

Men Ålesund sto uansett klar. Som beredskapsøvelse betraktet var vel dette en suksess?

Gjør som over 24.000 andre - følg smp.no på Facebook!

Les også disse sakene fra november og desember:

Robert fikk ikke åpne lønnskonto

Elisabeth Teige hadde en usedvanlig debut

Redd for Heimevernet

Oskarson lar seg ikke partipiske

Motorsport: Supertalentet fra Langevåg

Brazz rett i dazz?

Se video: Sunnmøringer får rulletrapp-opplæring på kjøpesenter