I oppdragsdokumentet for 2015 ga Helse Midt-Norge helseforetakene i oppdrag å utarbeide 28 “pakkeforløp kreft” og 4 RSPF (regionale standardiserte pasientforløp) for psykose, akutt rusbehandling, truende for tidlig fødsel og for tidlig fødte barn).

- Per i dag er 14 pakkeforløp/RSPF godkjent i fagdirektørmøtet, opplyser fagdirektør Kjell Å. Salvesen i Helse Midt-Norge.

Slåss om barnebehandling

Arbeidsgruppen “for tidlig fødte barn” startet sitt arbeid i juni 2015 og har hatt tre heldagsmøter og tre videomøter i tillegg til mailkontakt gjennom høsten.

- Det er lagt ned mye arbeid, og forløpet er for alle praktiske formål ferdig med ett unntak: arbeidsgruppen klarer ikke å bli enige om hvor og hvordan de aller minste nyfødte skal behandles. Miljøet i Trondheim mener at behandlingen av ekstremt premature (nyfødte < 28 uker) skal behandles ved St. Olavs hospital. Miljøet i Ålesund mener at behandlingen av ekstremt premature ikke skal sentraliseres, men være som i dag.

I dag behandler både Ålesund og St. Olav nyfødte fra uke 23.

- I tillegg er det uenighet om klassifikasjon av avdelingene (etter American Academy for Pediatricians, 2012). Trondheimsmiljøet klassifiserer seg selv som nivå 3 avdeling og Ålesund som nivå 2 avdeling. Ålesundsmiljøet klassifiserer seg selv som nivå 3 avdeling.

- Alvorlig

Forløpsansvarlige for HMR og St. Olavs Hospital presenterte arbeidsgruppens uenighet i fagdirektørmøtet i går, torsdag 7. januar.

- Konklusjonen i møtet var at RSPF “for tidlig fødte barn” ikke kunne godkjennes. Dette er alvorlig fordi det betyr at vi ikke kan være sikre på at de premature får likeverdig behandling i Helse Midt-Norge, ifølge Salvesen.

Fagdirektørmøtet besluttet derfor å utrede problemstillingen videre ved å innhente en vurdering fra tre eksterne fagfeller (fra Oslo, Sverige og Danmark). Ekspertene skal gjøre en generell vurdering av fagmiljøene i Trondheim og Ålesund og besvare to konkrete spørsmål:

  1. Hvordan klassifiseres avdelingene etter American Academy of Pediatricians (2012) og etter Helse Sør-Øst rapportens (2012) inndeling (nivå 2, 3a, 3b, 3c)?

  2. Bør det gjøres en funksjonsfordeling og sentralisering av behandlingen av premature i Helse Midt-Norge, og hvis ja, hvilken behandlingsgrense anbefales for Ålesund (26 uker, 28 uker, 30 uker, 32 uker)?

Samtidig med at eksterne fagfeller bedømmer faglig kvalitet og gir sine anbefalinger, vil HMN utrede andre konsekvenser av en eventuell funksjonsfordeling. Følgende punkter vil bli belyst i en ROS analyse og ved innsamling av eksisterende data:

  1. Økonomiske konsekvenser for avdelingene i Trondheim og Ålesund

  2. Betydning for fagmiljø og behandling av andre nyfødte

  3. Transport av fødende og nyfødte i regionen

  4. Brukermedvirkning (brukerstemmene vil bli undersøkt gjennom fokusgruppeintervjuer av foreldre med erfaringer fra nyfødtavdelingene i Ålesund og Trondheim).

Utredningen gjøres av fagavdelingen RHF i Helse Midt-Norge som stiller til rådighet nødvendige ressurser. Den skal være ferdig innen 01.04.16. Fagdirektørmøtet vil være referansegruppe. Når utredningen foreligger, vil fagdirektør HMN fremme forslag til administrerende direktør i HMN, som vil beslutte om det skal fremmes en sak for styret i Helse Midt-Norge.