Nekter for stort narkosalg

Politiet mener de to tiltalte overleverte store mengder stoff i Ålesund, men ifølge dem selv kjenner de ikke hverandre.

Aktor: Konstituert statsadvokat Inger Myklebust Ferstad er aktor under rettssaken mot de to mennene.   Foto: TORBJØRN EIDHAMMER

Forsvarer: Harald Johannessen forsvarer mannen som er bosatt i Ålesund.  Foto: TORBJØRN EIDHAMMER

Nyheter

To menn i 30-årene står i Sunnmøre tingrett tiltalt for kjøp og salg av 4,75 kilo amfetamin, 6,5 kilo hasj og 7.500 tabletter ecstasy. I tillegg må de svare for 2.000 rivotriltabletter og 3.000 tabletter med Rohypnol.

Sunnmørsposten har tidligere skrevet at gateverdien av stoffet er mellom 7–8 millioner kroner.

Nekter for alt

Politiet mener at den eldste mannen, som er fra Øst-Europa, i flere omganger solgte stoffet til den medtiltalte mannen bosatt i Ålesund.

Sistnevnte skal så ha solgt det videre til flere forskjellige personer. I leiligheten til mannen fra Øst-Europa ble det funnet 479.399 kroner som politiet mener er utbytte fra narkosalg. Selv forklarte mannen i retten at dette skal ha vært oppsparte penger og lån.


Her er supersnuten

Sammen med eieren sin har Ajax snust seg fram til det største narkofunnet på Sunnmøre. I ei fylling inne i Tennfjordkleiva fant patruljehunden over seks kilo amfetamin.Rekordhøg oppklaringsprosent

Aldri tidligere har Sunnmøre politidistrikt hatt en så god oppklaringsprosent som i første halvår 2012.

 

Mannen nekter for at han har noe med saka å gjøre, og forsvarer Paal Berg Helland vil derfor gå for full frifinnelse.Mannen bosatt i Ålesund vedgår kjøp og salg av store mengder stoff, men langt ifra de mengdene statsadvokaten har tiltalt ham for.

– Han innrømmer å ha tatt del i virksomheten saka dreier seg om, men har ikke hatt befatning med den medtiltalte, sier forsvarer Harald Johannessen.

Under rettsforhandlingene husket mannen veldig lite, og forklaringen hans stemte ikke alltid med tidligere forklaringer. Mannen fortalte retten at han hadde handlet narkotika med en ukjent mann, tidligere oppgitt å være fra Litauen, Russland eller fra «Jugoslavia».

Telefon

Selv om de to tiltalte sier de aldri har sett hverandre, fant politiet telefonkontakt mellom dem i aktuelle periode.

Mannen fra Øst-Europa hevdet at telefonen ble gitt til ham først etter at noen andre hadde lagret nummeret til mannen bosatt i Ålesund. Det er funnet narkotika i begge de to sine leiligheter. Mannen fra Øst-Europa mente at stoffet som ble funnet i en jakke hos ham, var noen andres.


Norge:

Tollerne gjorde rekordhøyt antall beslag i fjor

Tollvesenet gjorde nesten 2.200 narkotikabeslag i fjor. Samlet verdi var 350 millioner kroner, og beslagene av heroin, kokain, amfetamin og cannabis er mer enn doblet siden 2000.

 

– Politiet mener telefonen er sentral, min klient kjenner ikke til bruken av denne og har ikke hatt befatning med saka, sier forsvarer Paal Berg Helland.

Verdi

Det var i perioden september 2013 til juni 2014 at politiet mener narkotikaen ble kjøpt og videresolgt. Mannen bosatt i Ålesund ble konfrontert med pengesummer han hadde notert ned som regnskap.

I retten anslo han selv en verdi på stoffet til totalt rundt 6.-700.000 kroner. Stoffet hadde han fått fra flere forskjellige hold. Det var også andre folk som skyldte han penger.

Mens politiet mener det er snakk om 4,75 kilo amfetamin sa mannen i retten at han mente det maks var snakk om i overkant av to kilo han hadde ervervet. Mannen slo også av tre kilo hasj, 4.500 tabletter ecstasy og 1.000 færre tabletter Rohypnol i forhold til tiltalen.

På et kilo amfetamin var det mulig å dele opp i doser som ga rundt 200.000 kroner totalt, mente mannen overfor retten.Forsvarer Harald Johannessen sa at det var rart om klienten skal ha solgt i stor skala uten å ha blitt oppdaget før. I tillegg var han opptatt av at man ikke kan legge så mye vekt på forklaringene klienten tidligere hadde gitt til politiet.

– Avhørene er tatt i en periode hvor han ruset seg tungt. I og med at han ikke er enig i kvantum så erkjenner han heller ikke straffskyld, men han erkjenner å ha tatt del i virksomheten, sier forsvarer Johannessen.

Klienten forklarte at 7 av 10 salg foregikk hjemme hos ham.

– Jeg stusser på at det kan ha vært så stor trafikk hos en kjent rusmisbruker uten en eneste husransakelse, sier Johannesen.Strafferammen for tiltalen er fengsel i inntil 15 år, og minstestraffen er ubetinget fengsel i tre år for «et meget betydelig kvantum».