– Kommunaldepartementet ønsker innspill fra oss for hvordan de kan justere kostnadsnøklene i inntektssystemet slik at vi får et bedre samsvar mellom de vi får overført og hva ferjedrifta faktisk koster oss, sier fylkesordfører Jon Aasen.

Han var i går i møte med statssekretærer fra både Kommunaldepartementet, Samferdselsdepartementet og Finansdepartementet. Med seg hadde Aasen Høyres Charles Tøsse, Frps Frank Sve og leder i samferdselsutvalget i fylket, Kristin Sørheim.

70 millioner kroner er for lite

De hevder at fylket bruker rundt 70 millioner kroner i året til ferjedrifta. Utgifter staten skulle ha dekket, men som fylkeskommunene må rydde plass til i sine egne budsjetter.

– Vi snakket ikke så mye om tall på dette møtet. Det er ikke hensiktsmessig å bruke tiden til å krangle om beløp, det viktigste for oss er å få dette inn i overføringssystemet mellom staten og fylket, sier Aasen.

Høyres Charles Tøsse tror løsningen ligger i at kommunaldepartementet framskaffer disse pengene gjennom en omprioritering fylkene mellom. Altså at fylker som ikke har ferjer får kutt i overføringene mens fylker med ferjer får en del millioner ekstra.

– Jeg tror ikke dekning av ferjeutgifter kommer som en ekstrabevilgning, men at det kan skje gjennom en omfordeling fylkene imellom, sier Tøsse.

Uenighet om beløp

En av årsakene til at denne saka så til de grader har trukket ut er nok også en diskusjon om tall. Det er nepe noe grunn til å tro at Finansdepartementet uten videre godtar de beløpene fylkeskommunen hevder de har krav på.

– Jeg ser ingen god grunn for at beløpet skal bli mindre. Nå har vi fått muligheten til å komme med konkrete innspill til hvordan dette kan gjøres, og da håper vi at dette kommer på plass i forbindelse med budsjettet for kommunene for 2017, sier Aasen.