- Jeg vet at kommunen har fått et brev i dag med dette tilbudet, men jeg har ikke fått lest det ennå og har derfor ikke lyst til å kommente det, sier sykkylvsrådmannen til Smp.no fredag kveld.

- Det jeg kan si er at saka alt før dette brevet kom, ble lagt inn til behandling i formannskapsmøtet førstkommende mandag, legger hun til.

Og der er rådmannens innstilling til vedtak at kommunen sier nei - om de skulle få det tilbudet de nå faktisk har fått.

- Dette er et stort prosjekt vi ikke vet konsekvensene av skriver rådmannen. Blant anna pekes det på at kommunen har lite folk i administrasjonen til å kunne følge det opp.

Alle fikk ja

– Dette er en stor seier for Fremskrittspartiet. I valgkamp etter valgkamp har vi sagt at staten må ta et større ansvar for eldreomsorgen. Nå gjør vi noe med det, sa finansminister og Frp-leder Siv Jensen til NTB i fjor sommer.

Frp gikk til valg med løfter om lovfesta rett til sjukeheimsplass og statlig finansiering av eldreomsorgen. I regjeringserklæringa ble løftet moderert til ei forsøksordning, som ble presentert i valgkampen i fjor.

I utgangspunktet skulle forsøket omfatte inntil 20 kommuner fra ulike deler av landet og vare i mer enn tre år. De som etter søknad får være med, får et inntektspåslag på 4 prosent av netto driftsutgifter til omsorgstjenestene. Tilskuddet er begrensa oppad til 25 millioner kroner.

Men nå viser det seg altså at det totalt bare kom inn 18 søknader til Helsedirektoratet, som forvalter ordninga. Samtlige fikk ja. Flere kommuner skal riktignok ha vist interesse tidligere i prosessen, uten å sende søknad. For å være med, må man oppfylle visse kriterier.

– Mer et mageplask enn en seier for Siv Jensen, sa SV-leder Audun Lysbakken da ordninga ble presentert i fjor sommer.

– Av Frps viktigste valgløfte er det kun en forsøksordning tilbake, sa han.

Gjør som mer enn 24.000 andre - lik smp.no på Facebook

– Seier

Frps eldrepolitiske talsperson Bård Hoksrud er på si side stolt over ordninga, som han denne uka bidro til å skape blest om i en av forsøkskommunene, Tønsberg i Vestfold. Ifølge Fremskrittspartiets nettsider var han så gar rørt.

– Dette må sies å være en seier for kommunens eldste, men også de ansatte i kommunene som får mulighet til å være med på å videreutvikle eldreomsorgen når de nå får tildelt statlige midler til formålet, sa han.

I statsbudsjettet er drøyt 150 millioner kroner satt av til ordninga som trer i kraft 1. mai. Pengene kan brukes til rehabilitering eller å ansette flere.

To modeller

Av de to modellene som skal prøves ut, er den ene Frps foretrukne. Her får staten instruksjonsrett overfor kommunen i spørsmål om tildeling av tjenester. Kommunene må forholde seg til nasjonale kriterier og ei statlig satt budsjettramme.

Denne modellen har Gran, Hobøl, Lillesand, Narvik, Os, Stjørdal, Trøgstad, Tønsberg og Vestre Slidre fått tilbud om å prøve ut.

Den andre modellen er mjukere. Her skal kommunene selv tildele tjenester, men midlene øremerkes. Til denne er følgende plukket ut: Flesberg, Gjerstad, Lenvik, Moss, Samnanger, Selbu, Spydeberg, Stange og Sykkylven.

Fire av kommunene er Sp-styrt, seks har ordfører fra Høyre og tre fra Arbeiderpartiet, mens resten av kommunene styres av bygdelister. (©NTB)

Les flere nyheter her