Hjelp oss. Vi står fast!

Snøkaos for biler og gående

I Ålesund sentrum flyter snøen både i gater og på fortau. I helga blir det mildvær med hålke.
Nyheter

Johanna og Cornelia fra Best Service As hadde parkert bilen i Keiser Wilhelms gate og bare vært innom en kunde en halvtime, da de kom ut i kaoset. En brøytekant var for høy, og bilen lot seg ikke rikke.

Se bildeserie over

De to kvinnene hadde bare et støvbrett å hjelpe seg med. Med litt hjelp fra forbipasserende fikk de rygget bilen såpass at den fikk «springfart» ut i gata igjen.


Slik klager du på manglende brøyting i Ålesund

– Brøytebilene og maskinene går for fullt hele døgnet, opplyser Ålesund kommune.


Veksle parkering

– Nei dette var ikke lett, sier Elisabeth Grunvik Havnevik. Hun fant en plass i Keiser Wilhelms gate der noen akkurat hadde kjørt ut.

– Dersom det er vanskelig å brøyte, burde det vært vekselvis parkering på hver side av vegen. Den ene dagen kunne fastboende parkere på ene sida, og den andre dagen på andre. Dermed ble det plass også for de som skulle brøyte, mener hun.

Best i parkeringshus

Et eldre ektepar hadde vært heldige og funnet en plass i et parkeringshus, og kravlet seg over høye brøytekanter og langs ubrøytede gater for å utføre sitt ærend i byen.

– Og i parkeringshuset skal bilen stå lenge. Her er det i alle fall umulig å finne parkeringsplass, mente de.

Vurderer å kjøre bort snø

Virksomhetsleder Oddvar Kongsvik sier at kommunen vurderer å kjøre bort snø fra Ålesund sentrum.

– Nå har det kommet atskillig større mengder enn det som var meldt. Men det blir vel ikke så mye mer fra nordvest nå, så da roer det seg vel, sier Kongsvik og legger til at det begynner å røyne på for mannskapet.

Mange private fortau

– De fleste fortaua er private. Hva med fortaua?

– Vi brøyter snøen inn på fortauet. Og da er gårdeier pliktig til å rydde plass på fortauet. Dersom de  hiver det ut i gata, kommer det bare tilbake. De må prøve å lage til et område slik at det går an å gå, sier Kongsvik og viser til politivedtektene. (Se ekstern lenke)

Andre ganger er det kommune som får ekstraarbeid. Han forteller at når gang- og sykkelveger går langs fylkesveg eller riksveg, er det kommunen som får ekstraarbeidet etter at brøytebilen har fart forbi.

Mildvær kommer med hålke

Og til helga kommer det mildvær, ifølge meteorologene. Det betyr fare for is og hålke. Se oppdatert værvarsel (yr.no)

– I sentrumsgatene og på hovedvegene har vi klart å holde snøen ganske langt nede, sier Kongsvik. – Men ellers må vi be om at folk er litt tålmodige.

– Og gårdeierne?

– Gårdeierne har ansvar både for fortauet sitt og for taket sitt. Jeg vil absolutt anbefale å ta snøen nå, før mildværet kommer. Og istapper på taket er veldig farlig, understreker Kongsvik.

Gjør som nesten 25.000 andre - følg smp.no på Facebook.