Utveksling og internasjonalisering er blitt populært på en rekke videregående linjer. I dag skreiv vi om elevene ved Borgund videregående som sender 68 elever til arbeidspraksis i utlandet.

Også elever fra helse- og sosialfagene ved Fagerlia reiser ut. For tiden er fem elever utplassert i Danmark.

Tema: Skole

– Ulikt Norge

To av disse er Sandra Slinning Hasselø, som går på helsefagarbeiderlinjen, og Rebecca Vik, som går barn og ungdom. Rebecca er utplassert i en barnehage, mens Sandra jobber på sjukehjem, der hun har fått tildelt en pasient hun skal ha ansvaret for i tre uker.

– Det er veldig interessant å jobbe i et annet land enn Norge. Største forskjellen fra Norge, er hvordan det ser ut innvendig på sjukehjemmet, og at de har andre rutiner, forteller Sandra.

– Jeg tror det er en stor fordel å ta med seg disse jobberfaringene i videre utdanning. Det er et pluss å se hvordan de jobber i andre kulturer, sier Rebecca.

I barnehagen i Danmark merker hun for eksempel at det stilles flere krav til barna.

– Barna er mer selvstendige, og får ikke hjelp til å smøre på brødskiva. Det forventes det at de kan. Det er også litt mer fri leik, og flere rom - puterom, tegnerom og sånt. I Norge er det ofte bare ett stort rom.

Vokser

Elevene vokser mye på ukene i utlandet, forteller Siw Klokkersund, avdelingsleder for Helse og oppvekst. Allerede første uken merker Rebecca og Sandra dette.

– Vi er nødt til  å finne frem med tebane og klare oss selv.

Og så må vi jo bare spørre – hvordan går det med dansken?

– Det var vanskeligere enn jeg trodde. Det blir enkelte ord de ikke forstår. Jeg må snakke bokmål og gjenta ting, sier Sandra.

Les flere saker om videregående skole:

Hva skal du velge - et hav av muligheter

På skigymnaset går lidenskap og læring hand i hand

Ut i verda for å arbeide

Rebecca Vik (t.v.) og Sandra Slinning Hasselø er i praksis i Danmark på barnehage og sjukehjem.