19 år gamle Kristine Hareide fra Herøy er akkurat ferdig med en tur til Barentshavet om bord på tråleren «Langenes». Godt fiske og god vær, forteller Kristine og Helen Sæther fra Valderøy som også jobber om bord på Nordic Wildfish-tråleren.

Helen er ferdig utdanna kokk og jobber som stuert. Kristine er i gang med to år som lærling i fiske- og fangstfaget.

Jenter om bord

– To andre jenter er også lærlinger om bord på «Langenes», og vi synes selvsagt det er kjekt at jentene velger yrker i den marine næringa, sier daglig leder Odd Lennart Blindheim i Marint kompetansesenter. De formidler lærlinger til næringa i hele Møre og Romsdal.

Kristine er lærling om bord i den samme båten som har vært arbeidsplass for begge foreldrene hennes. Faren var trålbas og moren fisker den gangen båten het «Granit».

– For meg var det egentlig ingen alternativer til fiskeryrket, og nå er jeg enda mer overbevist om at jeg har valgt rett, slår 19-åringen fast. Sommeren 2017 er perioden som lærling over, og hun håper på å få fortsette på «Langenes».

– Hun har i hvert fall lagt inn en sterk søknad. Dette er ei jente som fort satte seg i respekt med å gjøre en skikkelig og god jobb, slår mannskapssjef Håvard Rutgersen i Nordic Wildfish fast.

Rederiet kan forresten skilte med fem jenter på samme skift på «Langenes». I tillegg til Kristine, Helen og to andre lærlinger, er det også en kvinnelig forpleiningsassistent om bord.

– Nå er det vel ingen sensasjon med kvinner på fiskebåter lenger, men fem av tjue synes vi er bra. Og det gjør mye for miljøet om bord også, mener Rutgersen. Chiefen klager bare på at det går så mye vann.

– Dusjer jentene så mye?

– Nei, de andre karene dusjer mer med jenter om bord, flirer mannskapssjefen.

Tradisjon

– Akkurat nå har vi to på det andre skiftet på «Langenes» også, forteller Rutgersen.

Moderne båter med gode fasiliteter og faste turnuser gjør at flere ungdommer ønsker å satse på fiskeryrket.

– Mindre tungt fysisk arbeid gjør at det er flere jenter blant disse, sier Odd Lennart Blindheim.

Men på Herøy videregående var Kristine den eneste jenta på fiske og fangst.

– Det er vel mere stas med allmennfag, tror 19-åringen, som selv ikke kunne ha drømt om en stillesittende kontorjobb.

– Så langt har jeg vært i fabrikken, men jeg skal nok på dekk også etter hvert. Helen forsikrer at også hun trives veldig godt.

– Jeg har jobbet på hurtigruta, men det ble noe helt annet å bestyre byssa på en tråler, sier 24-åringen. Hun ser også for seg at dette skal bli arbeidsplassen hennes framover.

– Å jobbe om bord på en fiskebåt kan by på utfordringer, men det gjelder å ha den rette innstillinga, slår Helen fast.

– Hva med jobbutsiktene?

– Det er i hvert fall ingen ulempe å komme inn i yrket via videregående og lærlingtid. Nå er det mange uten jobb i offshorenæringa som banker på døra vår. Vi må dessverre si nei til mange av dem, sier Håvard Rutgersen.For noen år siden var det akkurat den næringa som støvsuget fiskeflåten for fagfolk.

– Men flinke folk som disse jentene er det alltid bruk for, slår Håvard Rutgersen.

Mannskapssjef Håvard Rutgerson er meget fornøyd med sine kvinnelige ansatte. Foto: Staale Wattø