Leder i Stortingets energi- og miljøkomité Ola Elvestuen (V) fremmer denne uken et forslag i Stortinget om å forby mikroplast i kroppspleieprodukter. – Mikroplast i havet er et stort og stadig økende problem, sier Elvestuen til NTB.

Venstre ber dessuten regjeringen utarbeide en handlingsplan mot mikroplast.

Han mener det trengs en rekke tiltak for å begrense utslipp av plast i naturen.

Miljøpartiet De Grønne fremmer også denne uka et forslag om en internasjonal konvensjon mot plast.

– Plastforurensning truer havet som matfat, både i Norge og Verden. De Grønne mener Norge må ta initiativ til en internasjonal konvensjon om bruk og produksjon av plast, sier partiets nasjonale talsmann, Rasmus Hansson til NTB.

– I tillegg til klimakrisen, er plastproblemet kanskje et av de største globale forurensningsproblemene vi har, understreker han.

8.000 tonn mikroplast

Den enorme plastforurensningen til havs er hovedtemaet på Hold Norge Rent-konferansen denne uka.

Lise Guldbransen i Hold Norge Rent viser til en ny rapport der det går fram at det fra norske kilder hvert år dannes rundt 8.000 tonn mikroplast.

– Dette er små partikler som kan gjøre stor skade på livet i havet, forteller Lise Guldbransen i Hold Norge Rent til Vårt Land.

WWF, som deltar på konferansen på Litteraturhuset i Oslo, krever at Stortinget griper inn og ber regjeringen komme på banen for å stanse virksomhet som truer livet i havet.

– Marin forsøpling påfører mange arter store lidelser når de spiser plast, surrer seg inn i garn eller skades. Hvert år omkommer eller skades over en million sjøfugl og over 100 000 pattedyr på grunn av dette. Dette må det settes en stopper for, sier generalsekretær i WWF-Norge Nina Jensen i en pressemelding.

– En ny forvaltningsplan for Norskehavet er en glitrende anledning til å løfte spørsmålet om marin forsøpling, legger hun til.

Stortingsbehandling

Hun viser til at regjeringen før jul meddelte at den ikke ville oppdatere forvaltningsplanen for Norskehavet, som ble vedtatt i 2009.

– Dette på tross av at 5 av 11 miljømål i planen ikke er nådd. Stortinget skal i løpet av våren behandle spørsmålet i forbindelse med stortingsmeldingen for naturmangfold, som regjeringen la fram rett før jul.

– Det er merkelig at regjeringen nå ikke ønsker å løfte spørsmålet om marin forsøpling gjennom en oppdatert forvaltningsplan for Norskehavet. Nå stoler vi på at Stortinget vil vise et større engasjement, sier Jensen. (©NTB)