Kun én pasient på isolat:

Full kontroll på svineinfluensa

Det ligger kun én pasient isolert med svineinfluensa på Ålesund sjukehus nå.

Har kontroll Smittevernoverlege Jørn-Åge Longva i Helse Møre og Romsdal.  Foto: STAALE WATTØ

Nyheter

– Vi anser vel utbruddet som over. Vi har fått veldig få nye innlagte nå den siste uka med svineinfluensa, sier smittevernoverlege Jørn-Åge Longva i Helse Møre og Romsdal.

Status nå er at en pasient er isolert. I tillegg er en annen under behandling, men denne pasienten er ikke lenger isolert. Det var TV2 som først meldte at seks personer var lagt inn på isolat ved medisinsk avdeling på grunn av svineinfluensavirus. Helse Møre og Romsdal fryktet et større utbrudd H1N1-viruset. Dagen etter var sju pasienter isolert.

– Vi følger fortsatt nøye med, for det kan virke som det har vært mange influensasjuke i befolkningen generelt. Beredskapen blir holdt oppe, sier Longva.

LES OGSÅ: Må få bedre isolat

Jevnt fordelt i fylket

Smittevernoverlegen vet ikke hvor utbruddet oppstod, og sier at tester fra mikrobiologisk avdeling viser at det har vært like mye overalt i hele Møre og Romsdal.

– Det har ikke vært snakk om lokale forhold. Vi har tilfeller påvist i hele fylket, sier Longva.

Folkehelseinstituttet opplyser at svineinfluensa ikke anses som farligere enn de andre influensavirusene i dag.

Tuberkulose

Noen få pasienter ble også isolert med tuberkulose i januar. Etter dyrkningsprøver, behandling og to ukers isolering tyder mye på at alt er under kontroll også her.

LES OGSÅ: Tuberkulose påvist i Ålesund

– Vi har heller ikke hatt nye pasienter med tuberkulose. Det er noe som kommer med ujevne mellomrom, og som vi er forberedt på. Det kommer nok flere med tuberkulose utover året, men vi har som sagt gode rutiner på å følge opp dette, sier Longva.

Det er årlig tilfeller av smittsom tuberkulose i Ålesund, og mellom fem og 15 personer blir årlig behandlet for latent tuberkulose, sa daværende kommuneoverlege Karsten Vingen til smp.no i 2013.