– Det er trygt å oppholde seg i svømmehallen, fastslår Endre Helgå, driftsleder ved Moa svømmehall.

Mandag var representanter for Ålesund Kommunale Eiendom (ÅKE) sammen med et ventilasjonsfirma på befaring i svømmehallen.

– ÅKE har gitt grønt lys for fortsatt drift ved svømmehallen, sier han.

Deiset ned ved bassengkanten

Lørdag falt tre meter av ventilasjonsrøret ned ved bassengkanten. Rørbiten som falt ned veier 30 kilo.

Men det er i alt 10 meter med ventilasjonsrør som har løsna fra festene under taket. Langs røret henger det avrevne metallbånd.

Grunnen til at hele røret ikke falt ned, og bare den tre meter lange biten, er at de gule, bærende rørkonstruksjonene har tatt av for fallet.

De 10 metrene med løsna ventilasjonsrør strekker seg fra sklia til bassengkanten i andre enden.

Helgå sier ventilasjonsrøret ligger trygt og det er ingen umiddelbar fare for at det skal falle videre ned.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Trygt – Ventilasjonsrøret ligger trygt, forsikrer driftsleder Endre Helgå ved Moa svømmehall. Foto: Nils Harald Ånstad

- Ventilasjonsrøret er sikra

Det er ÅKE som er ansvarlig for bygget til svømmehallen, og det er aktivitet fra morgen til kveld. I 08.30-tiden er skolene på plass, så går det slag i slag til hallen stenges for publikum klokka 19.30.  Fram til 22-tiden er det idrettens tur.

Bakgrunn: Stort rør deiset ned i bassengkantenStengte ikke svømmehall etter at rør falt nedAnsvarlig leder for drift: – Sterkt beklagelig

Daglig leder i ÅKE, Ole Søvik, sier drift- og vedlikeholdsavdelingen håndterer saken.

Leder for avdelinga, Birger Hjelle, sier at ÅKE har gjennomført befaring i svømmehallen.  Det konkluderes med at det ikke er fare for at det skal skje ytterligere hendelser.

– Det er korrekt at 10 meter av ventilasjonsrøret har løsna grunnet svikt i opphengene.  Rørene hviler nå på gitterdragerene som er en del av bæresystemet for bygget, og er i tillegg  sikra med tau, sier han.

Patentbånd har slitna

Hjelle stiller seg uforstående til årsaken til at festet for ventilasjonsrøret har løsna.

– Det ble etablert nye rustfrie og syrefaste oppheng av patentbånd - som er en helt vanlig oppheng for ventilasjonskanaler - sommeren 2010.  Av en eller annen grunn ser det ut til at ett av disse har slitna rett av uten at noen er i stand til å gi en forklaring på hvorfor det har skjedd.  Det var ingen forvarsel eller synlige tegn på at noe slikt kunne skje. Forholdet vil bli fulgt opp mot leverandøren. Alt var nytt i 2010,  sier han.

Sørger for ekstra forsterkning

– Ut i fra situasjonen som har oppstått vil vi forebygge for framtida og ytterligere forsterke opphenget.

Dette arbeidet begynner mandag ettermiddag. Deler av arbeidet kan foregå mens folk bader, men noe må også skje når svømmehallen er stengt, opplyser Hjelle.