Kan gå for «Sunnmøre»

Nytt navn, kommunedelsutvalg og formannskapsmodell. Men ikke ei tomflaske i kommunevåpenet.

Første runde: Forhandlingsutvalgene fra ti kommuner møttes i Ålesund i mandag. Allerede tirsdag skal noen av disse starte nye forhandlinger i det som kalles Ny landkommune. 

Diskusjon: Diskusjonen gikk også i pausene. Her er det deler av Ålesundsdelegasjonen som tar en prat. F.v. varaordfører Tore Johan Øvstebø, rådmann Astrid Eidsvik og ordfører Eva Vinje Aurdal. 

Ti kommuner
  • Ti kommuner har nå startet forhandlingene om det som kan bli en ny storkommune.
  • Det første forhandlingsmøtet ble holdt i Ålesund mandag med delegasjoner fra Giske, Sula, Ålesund, Haram, Sandøy, Skodje, Ørskog, Stordal, Sykkylven og Hareid.
  • Den 29. februar skal alle kommunene ha et felles kommunestyremøte på Giske.
Nyheter

Omtrent så langt kom de aller første forhandlingene om ny regionkommune på Sunnmøre. Og Sunnmøre ligger også godt an til å bli navnet på den nye kommunen. Det ble ikke fattet noe vedtak om navn mandag, men Sunnmøre skal i hvert fall være arbeidstittelen framover.

Bare ordfører Anders Riise i Hareid foreslo at Ålesund også kunne være et alternativ.

Borgund har vært med i diskusjonen, men her er det fare for forvekslinger. Noen mente også at det var litt drøyt å annektere navnet Sunnmøre som strengt tatt også omfatter mange andre kommuner som ikke var representert ved forhandlingsbordet.

Ikke tomflaske

– Blir navnet Sunnmøre, kan det kanskje være aktuelt med ei tomflaske i det nye kommunevåpenet, foreslo ordfører Harry Valderhaug i Giske til allmenn munterhet rundt bordet.

Nå ble ikke det lagt fram som forslag, men opptil flere av ordførerne var frampå med tilbud om å la den nye kommunen få bruke deres utmerkede våpen. Det endte med et vedtak om at den nye kommunen skal ha et helt nytt kommunevåpen som skal hente inspirasjon fra dem som allerede finnes. Ålesund skal sannsynligvis beholde sitt byvåpen i tillegg.

Les alt om kommunereformen her

Lokaldemokrati

Forhandlingsleder Erlend Krumsvik uttalte etter det siste sonderingsmøtet i forrige uke at de vanskeligste spørsmålene skulle på bordet først. Og blant disse er lokaldemokrati.

– Vi er enige om at den nye kommunen skal drives etter formannskapsmodellen og med flere kommunedelsutvalg. Men hva slags mandat disse utvalgene skal få, er ikke klart foreløpig, sier Krumsvik.

Gjør som 25.000 andre - følg smp.no på Facebook

På møtet mandag ble det satt ned et utvalg som skal komme med konkrete forslag til hvordan lokaldemokratiet skal sikres. Gruppeleder for Høyre i Ålesund, Øystein Tvedt, skal lede arbeidet i gruppa.

– Et greit møte med positiv stemning, var oppsummeringen fra ordfører Vebjørn Krogsæter i Haram og kollega Eva Vinje Aurdal i Ålesund.

Men ennå har de ikke begynt å snakke alvor om økonomi.