Mandag startet saken i Sunnmøre tingrett.

De to hadde omsorg for sju barn i en periode som strekker seg fra 1989 og fram til 2013.

Ifølge tiltalen tatt ut av statsadvokaten begynte volden i 1989, mot mannens daværende stedatter, som han i en periode på 17 år jevnlig blant annet skal ha slått i hodet og knepet i siden.

– Mishandling

Frifunnet

Kvinnen, som var daværende samboer, ble tiltalt for gjennom passivitet å ha medvirket til at mishandlingen kunne foregå. Det handler om plikten til å gripe inn og avverge slike forhold. Nå er hun frifunnet.

Strafferammen for tiltalen mot kvinnen var inntil fire års fengsel.

Mathias Häber sitter sammen med Gudrun Kalvatn i aktoratet fra påtalemyndighetens side.

– På hvilken bakgrunn ble tiltalen tatt ut mot kvinnen?

– Det blir en vurdering av bevisene som forelå av avhør og vitneforklaringer fra etterforskningen. Det er bakgrunnen for tiltalen. Spørsmålet om domfellelse, det er bevisgrunnlaget en sitter igjen med etter hvert som bevisene er ført for retten. Det som kommer fram i retten er det en skal dømme etter, sier Häber.

Skal tiltale med bevis

Häber legger til at det er riktig at påtalemyndigheten objektivt skal mene at det er tilstrekkelige med bevis for domfellelse utover enhver rimelig og fornuftig tvil når det blir tatt ut tiltale i en sak.

– Hvilke bevis var det mot henne?

– Vi kan ikke overfor pressen gå inn på hvilke bevis som har kommet fram i etterforskningen mot henne. Dette er en sak som handler om ting som skal ha skjedd i en familie.

– Har politiet gjort en god nok jobb i forkant av at forslaget ble oversendt statsadvokaten?

– Jeg kan ikke gå inn på bevissituasjonen over telefon. Vi kom fram til at det eneste fornuftige var å påstå frifinnelse nå, slik at hun slapp å sitte tiltalt lengre enn nødvendig.

Häber forteller at det var påtalemyndigheten som selv tok initiativ til å prosedere på frifinnelse og la ned påstand om det.

– Hadde ikke bevis

Advokat Olav Sylte forsvarte kvinnen i retten. Han bekrefter at klienten er frifunnet før saken er ferdig, mens saken mot mannen fortsetter.

– Det var ikke et fnugg av bevis mot min klient, sier Sylte som mener at tiltalen er tatt ut uten grunnlag. Kvinnen ble tiltalt 15. juli 2015, og Sylte mener det naturligvis har vært en belastning for henne.

– Av og til innser aktoratet at de ikke har gode nok bevis. I denne saken bekrefter de at de ikke har noen bevis, sier Sylte til smp.no.

– Hva mener du om advokat Syltes uttalelse om at det ikke finnes «et fnugg av bevis» mot henne?

– Det får være hans vurdering. Det blir en vurdering av bevisene som forelå med avhør, vitneforklaringer og øvrige dokumenter i saka, svarer Häber.

Sylte sier til smp.no at han aldri har opplevd lignende, og opplyser at han 26. august sende e-post til politiet og ba om å få opplyst om statsadvokaten hadde fått de samme politidokumentene som han hadde mottatt.

– Den e-posten har jeg ikke fått svar på, sier Sylte.

Etter planen er hovedforhandlingen ferdig i Sunnmøre tingrett 16. februar.