Bytter parti:

Har meldt seg inn i Senterpartiet

Hun sammenligner det med et forhold der man har vokst fra hverandre. Kirsti Dale har forlatt Venstre.

Kirsti Dale utenfor Ålesund rådhus tirsdag kveld.  Foto: Morten Hjertø

– Jeg følte at jeg ikke hadde vært blant mine egne

Kirsti Dale
Nyheter

Den profilerte ålesundspolitikeren har allerede meldt seg inn i Senterpartiet, men i bystyre og formannskap blir hun uavhengig representant.

Fremmed

– Jeg har vært medlem i Venstre i 22 år, men tanken på å gå ut har blitt stadig mer påtrengende. Ganske lenge faktisk. Og på veg hjem fra fylkesårsmøtet i Ulsteinvik sist helg, innså jeg plutselig at jeg ikke hadde vært blant mine egne. Jeg kjenner ikke igjen det partiet jeg meldte meg inn i.

EU-motstand

Kirsti Dale trekker fram EU og EØS-saken som en av de viktigste grunnene til at hun nå har meldt overgang til Senterpartiet.

– Jeg satt i sentralstyret i Nei til EU som Venstres representant, men følte at jeg hele tiden måtte passe meg for at jeg ikke gikk på tvers av partiets EU-politikk.

– Men er ikke EU-saken såpass marginal nå at det er rart å skifte parti på grunn av den?

– Marginal? På ingen måte. Vi EU-tilpasser oss hele tiden. Kommunereformen er en EU-tilpasning. Nedbygging av lokaldemokratiet og nytt inntektssystem det samme. EU-tilpasninger alt i hop. 70–80 prosent av folk i dette landet er imot EU og de er imot kommunesammenslåing. Likevel kjøres det på for å opprette store regioner der ingen så langt har forklart meg hvordan lokaldemokratiet skal overleve.

Dale sier at det også er andre saker der hun ikke er stolt av partiets standpunkter.

Orker ikke

– Men som støtteparti til regjeringen må vel Venstre tilpasse seg en smule?

– Det må de gjerne gjøre, men jeg orker ikke lenger. Jeg vet ikke hvor lenge jeg har igjen i politikken, men i tida framover vil jeg si min hjertens mening uten å være redd for å støte et parti som jeg ikke lenger føler meg hjemme i.

– Du har vel ikke vært spesielt redd for å snakke fra levra så langt heller?

– Nei, men jeg har kjent på at jeg ikke har hatt frihet til å si det jeg mener om viktige saker fordi det ikke er i tråd med Venstres program.

– Hvorfor går du fra ett lite parti til et annet?

– Fordi jeg ikke først og fremst er opptatt av makt, men av å bidra med noe positivt i politikken. Og fordi Senterpartiet står for alle de gode verdiene jeg kan identifisere meg med. Jeg har gått ut av et forhold, men er allerede nyforelska i min nye partner, ler Kirsti Dale.

Skuffer

Venstres gruppeleder vet at nyheten om partiskiftet kommer til å skuffe noen.

– Men det må jeg tåle. Det gjør mest vondt å forlate Ålesund Venstre. Der har jeg fått plass, armslag og forståelse for at det går an å ha avvikende meninger. De har tålt at jeg har vært klar og tydelig når jeg har følt at det var riktig.

– Og det har ikke vært like lett andre steder?

– Det ønsker jeg ikke å si så mye om. Nå er jeg bare glad og lettet for at jeg endelig har tatt en beslutning som også føles temmelig dramatisk.

– Venstre i Ålesund har for mange vært identisk med Kirsti Dale. Du er ikke redd for å skuffe dem som stemte deg inn for bare noen måneder siden?

Skal stå på

– Jeg kan forsikre om at jeg fortsatt vil stå på for det jeg tror på slik jeg alltid har gjort. Forskjellen er at jeg slipper å sjekke om det er i tråd med Venstres program.

– Men nå må det stemme med Sp-programmet i stedet?

– Ja, men det kommer ikke til å bli noe problem. Der hører jeg hjemme, slår Kirsti Dale fast.

Motstrøms: Kirsti Dale skaper ofte oppslag i media. Her fra en debatt om kommunereformen.