Dette var blant spørsmålene som ble stilt da ti kommuner skulle forhandle seg fram til hvordan man løser den politiske organiseringa i en ny storkommune på Sunnmøre.

I forslaget til avtale står det nå at det skal være 77 representanter i et nytt kommunestyre og kommunedelsutvalg med maks 15 medlemmer.

Utvalgene skal følge dagens kommunegrenser.

Frikjøp

På Regionkommune Sunnmøres andre forhandlingsmøte, tok ordfører Dag Olav Tennfjord i Skodje også opp maktforholdet mellom politikerne og administrasjonen i en ny storkommune.

– Politikerne må få muligheter og ressurser til å drive politikk, og vi må vurdere om frikjøp og politiske rådgivere kan bli aktuelt, sa Tennfjord.

Harry Valderhaug i Giske var bekymret over ei utvikling med en sterk og profesjonalisert administrasjon men færre politikere.

– De folkevalgte må ikke miste muligheten til å styre skuta, sa Valderhaug.

Ålesundsordfører Eva Vinje Aurdal stilte spørsmål ved om flere politikere også betyr et bedre demokrati.

– Jeg tror heller ikke at politikerne blir flinkere jo svakere administrasjonen blir, og man kommer ingen veg hvis man bare skal sitte og prioritere ut fra geografiske grenser. De viktige avgjørelsene må bli tatt i kommunestyret, mente Vinje Aurdal.

Økonomi

Forhandlingene i går hadde også økonomi på dagsordenen, og her kom motsetningene enda tydeligere fram.

Forhandlingsleder Erlend Krumsvik foreslo å legge seg på samme prinsipp som Sykkylven og Stranda nylig har blitt enige om.

Det går ut på at man skal ta hensyn til de økonomiplanene som gjelder i kommunene i dag, men alt fra høsten begynne å tenke på en felles økonomiplan for den nye kommunen som kan bli en realitet i 2020.

Ordførerne i Giske og Haram hadde motforestillinger mot dette, og det ble enighet om å legge fram mer konkret informasjon om økonomien i de enkelte kommunene til det neste forhandlingsmøte.

Giskeordfører Harry Valderhaug (i midten) uttrykte skepsis både i debatten om lokaldemokrati og økonomi. Han fikk langt på veg følge av kollega Vebjørn Krogsæter i Haram, helt til høyre i bildet. Her er de to i samtale med varaordfører i Giske, Britt Giske Andersen, rådmann i Giske, Marit Larsen og Siv Kathrin Ulla i forhandlingsutvalget fra Haram. Foto: Staale Wattø