– Norsk ungdom danser utrolig bra! Jeg vet ikke når de slutter å være like gode, men det er noe som blir dårligere med alderen. De er mer lekne i denne alderen, og det er det salsa handler om – å tørre å slippe seg litt løs, sier salsalærer Franklin Vargas.

Da Franklin ble invitert til å undervise salsa for førsteklassingene ved Fagerlia, fikk han instrukser om å bare snakke spansk. Uansett.

Slå seg løs Ruth Amalie Remøy og dansepartner Lars Magnus Longva slår seg løs på dansegulvet. Foto: Staale Wattø

Franklin Vargas, som kommer fra Venezuela, holdt sine ord. Selv om det ble et par misforståelser her og der. Kroppsspråk er morsmålet innen salsa.

– Hvis det var noe vi ikke forsto så bare smilte vi og nikket, sier Ruth Amalie Remøy og ser lurt bort på partneren sin.

– Ja, det gikk litt fort et par ganger, men vi greide å henge med, sier Lars Magnus Longva og ler.

Praksis framfor teori

Dette er andre gang Franklin besøker Fagerlia.

– Det var en suksess i fjor, så det var en selvfølge at vi skulle gjøre det samme i år. Vi håper å gjøre det til en tradisjon, sier faglærer Lars Langås.

Elevene på Fagerlia har fagdag hver fredag. Denne fredagen ble de fire gruppene i spansk fordelt på ulike undervisningsstasjoner.

Gjennom musikk, dans, drama og kunst fikk elevene lære språket på en helt annen måte.

Franklin Vargas underviser spanskelevene i salsa. Foto: Staale Wattø

– Dette kunne vi ikkje lært ved å lese i ei bok, sier Lars Magnus Longva.

– Det er noe vi får ta med oss videre. Da har jeg fått prøvd salsa også, sier Ruth Amalie.

Slå seg løs

Salsa er mer enn bare dans. Selv sier han at dans bare er selve introduksjonen. På Franklin sine kurs lærer man om kontakt mellom partnere også. Høflighet er viktig for spanjolene, også i dansen, så her gjelder det å oppføre seg som en ordentlig gentleman.

– Mot slutten av timen fikk jentene bind for øynene. Det var for at vi skulle greie å stole bedre på partneren vår, uansett hvem den var. Plutselig visste vi ikke hvem vi danset med, sier Ruth Amalie.

- Det var et lurt triks, det fikk oss til å slå oss mer løs, legger dansepartner Lars Magnus til.

Bind før øynene: Med bind for øynene skulle elevene få et bedre samarbeid med partnerene sine. Foto: Staale Wattø

Smiler om kapp

Franklin har arbeidet som salsalærer i 17 år, og undervist i 16 forskjellige land. De siste tre årene har han holdt til i Norge.

Han underviser salsa ved kulturskolen i Stranda kommune. Hver uke underviser han elever ved Stranda videregående skole.

– I går var det en lærer på Stranda som fortalte meg at det ikke var hver dag han så elevene smile om kapp, slik de gjorde under salsatimene. Det er det som er målet mitt, at de skal ha det gøy, samtidig som de får et faglig utbytte, sier Franklin.

Gjør som 25.000 andre - følg smp.no på Facebook