Nye opplysninger etter Sula-overgrepene:

Har full DNA-profil av gjerningsmannen

Etter fullverdig DNA-profil på begge åsted er politiet sikre på at de står overfor samme gjerningsmann etter to overgrep i Sula i fjor sommer.

Vi har aldri hatt et like stort DNA-prosjekt på Sunnmøre

ELIN DRØNNEN

VÅGSTUNET I boligen sin ble en kvinne i 70-åra utsatt for voldtektsforsøk og overfall.  Foto: JUNE JOHANSEN

STOR SAK Politiinspektør Elin Drønnen og hovedetterforsker Sandra Helland innledet storsak-instruks etter Sula-overgrepene. Dette har også skjedd i de fire drapssakene på Sunnmøre. FOTO: TICIANE OLIVEIRA 

FANTOMTEGNING Kripos har laget en fantomtegning av en mann som ble observert på trappa til første fornærmedes bolig, to dager før overgrepet. I samme tidsrom er det observert en eldre rødoransje kassebil. Uklart om det er sammenheng. Det er ikke noe mistanke mot personen på bildet, men politiet tror at han kan sitte inne med viktige opplysninger. FOTO: KRIPOS 

Nyheter

To eldre kvinner ble i juli og august utsatt for voldtekt og forsøk på voldtekt i Mauseidvåg.

I luftlinje bor de to bare noen få hundre meter fra hverandre, og hendelsene skjedde med én måneds mellomrom.

– Utgangspunktet vårt er at gjerningsmannen har en form for lokalkunnskap eller tilknytning til området, sier hovedetterforsker Sandra Helland til Sunnmørsposten.

Nasjonalt

Mandag kveld går politiet bredt ut i TV2-programmet «Åsted Norge», hvor noe av etterforskningen kommer fram.

– Vi kan ikke utelukke at gjerningsmannen reiser rundt og gjør andre straffbare handlinger. Politiet går ut nasjonalt blant annet fordi det kan være folk utenfor Nordvestlandet som har opplysninger, sier politiinspektør Elin Drønnen til Sunnmørsposten.

Totalt er det samla inn 785 frivillige DNA-prøver. I tillegg er det gjort søk på 264 personer i etterforskningsregisteret.

– Vi har aldri hatt et like stort DNA-prosjekt på Sunnmøre. Stort sett har folk vært villige til å avgi prøver, slik at vi kan utelukke. Prøvene blir kun brukt i tilknytning til denne saka, understreker Drønnen.

Les også: Ingen pågrepet i Sula-saka
Les også: Etterforsker voldtekt mot kvinne i 80-åra

Fantomtegning

Få dager før kvinnen i 80-åra (første offer) ble overfalt og utsatt for grov vold og voldtekt, ble det observert en mann på trappa hennes. Kripos har laget en fantomtegning av mannen, som politiet nå offentliggjør.

– Han ble observert 13. juli ca. klokka 11-12, to dager før overgrepet. I samme tidsrom er det observert en eldre rødoransje kassebil (lignende VW Caddy). Vi vet ikke om bilen har sammenheng med mannen på trappa, og vi understreker at det ikke knytter seg noen mistanke til observasjonene. Men personen kan sitte inne med viktige opplysninger, mener Drønnen.

Beveget seg på sti

Mellom de to åstedene går det en populær sti. Hovedetterforsker Sandra Helland bekrefter overfor Sunnmørsposten at det er gjort funn som viser at gjerningsmannen har gått her (markert rødt på kart).

– Etter voldtektsforsøket på Vågstunet natt til 23. august ca. klokka 04.30 har vi spor fra mannen på stien. Sporene slutter noen få meter inne i boligområdet Raudåna, forteller Helland.

Drønnen mener de kunne ha fulgt sporet videre om mannen fortsatte til fots. Gjerningsmannen kan ha brukt andre hjelpemidler til å ta seg videre.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Nye hendelser

Drønnen forteller også at politiet flere ganger etter de to hendelsene har fått tips om ukjente personer som har ringt på dører, og tatt i dørhåndtak på nattetid i boliger. Politiet har rykket ut, men dessverre har enkelte meldinger kommet inn for seint.

– Vi er avhengig av at folk varsler der og da når slike ting skjer, påpeker Drønnen.

Hovedetterforsker Sandra Helland forteller at politiet også sitter med en følelse av at folk sitter inne med opplysninger som de av ulike årsaker ikke formidler til politiet.

– Det kan være av frykt for å navngi personer, bekjente eller at de tenker at politiet vet det fra før. Vi ønsker å avgjøre selv hva som er viktig og relevant. Det kan være den brikken vi mangler, forklarer Helland.

Les også: Ser sakene i sammenheng

Les også: Politiet samler inn DNA
Bistandsadvokaten: – Det er helt forferdelig 
Politiet: – Vi etterforsker en voldtektssak

Tabu

Politiinspektør Drønnen mener det er mørketall når det gjelder overgrep mot eldre. Det er ikke mange slike saker i Norge, påpeker hun.

Temaet er tabubelagt og derfor er det ikke så lett for eldre å snakke om ting som seksuelle tilnærmelser, blotting eller obskøne telefonsamtaler.– Dersom noen har opplevd slikt før eller etter hendelsene i Sula, er det utrolig viktig at de tar kontakt, sier Drønnen.

Les også: – Dette skal være et sted der eldre folk skal få ro og hvile

Les også: Håper på en snarlig pågripelse

Modus

Politiet mener gjerningsmannen går etter eldre, sårbare kvinner. Han har tatt seg inn gjennom åpen dør/vindu. Det er ikke innbrudd.

– Han ringer på dører og tar i håndtak. Felles for hendelsene er at det foregår på nattetid, og det blir brukt en del vold, forteller etterforsker Helland.

Etter voldtektsforsøket i august i området Vågstunet er politiet sikre på at gjerningsmannen forsøkte å ringe på hos en nabo kort tid før.

LES OGSÅ: Ringte på døra til Liv like før

For å sikre trygghet i området har politiet foretatt patruljering til ulike tider, både sivilt og uniformert. Det er også foretatt rundspørring i alle hus i nærområdet, kartlegging av bevegelser, vitneavhør, krimtekniske undersøkelser og hundesøk.

Tips politiet på telefonnummer 02800.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland