DNA-jegere åpnet vikinggrav i Normandie

Norske forskere har endelig fått åpne graven til vikinghøvdingen Rollos etterkommere. De vil finne ut om Rollo også var identisk med Gange-Rolv fra Møre. I så fall stammer det britiske kongehuset fra Norge.

Andaine Seguin-Orlando og Per Holck studerer beinrester fra sarkofagen.   Foto: Samlerhuset

Gange-Rolv
  • Sønn av Ragnvald Mørejarl, levde rundt 900.
  • Sagaene forklarer tilnavnet hans, norrøne Gǫngu-Hrólfr, «Rolv som går», med at han var så stor at han ikke kunne sitte på en hest.
  • Kong Harald Hårfagre lyste ham fredløs i Norge på grunn av strandhogg: Gjentatt, ulovlig plyndring langs kysten.
  • Ifølge norsk-islandsk tradisjon var han identisk med Rollo som i 911 grunnla hertugdømmet Normandie i Frankrike.
  • Det eldste skriftlige belegget finnes i den latinske Historia Norvegiæ (omkring 1180), skrevet i Norge.
  • Ifølge Snorres kongesagaer erobret Gange-Rolv Normandie etter herjinger rundt Hebridene, Irskesjøen og Frankrike, og mange nordmenn bosatte seg i Normandie sammen med ham.
  • 25. september 1911 ble det avduket en statue av Rollo/Gange-Rolv i byparken i Ålesund.
  • Statuen var en gave til byen fra Rouen i Normandie og en bronsekopi av en originalstatue i marmor fra 1863, som står utenfor katedralen i Rouen.
Nyheter

En norskledet delegasjon var mandag i Normandie og åpnet sarkofagen til to av Rollos etterkommere. Målet er å få slutt på en flere hundre år lang debatt: Var Rollo dansk eller norsk?

– Vi har jobbet med å få dette undersøkt i rundt sju år, så å endelig få hente inn materiale for å teste DNA, det var stort, sier historiker og prosjektets initiativtaker Sturla Ellingvåg i Stiftelsen Explico til NTB.

Viking Statuen av Gange Rolv i byparken i Ålesund.  Foto: Nils Harald Ånstad

Rollo var grunnleggeren av Normandie, greve av Rouen og tipptippoldefar til Vilhelm Erobreren, som er stamfar til det engelske kongehuset.

Mens norsk-islandsk historie gjennom Snorres kongesagaer har hevdet at Rollo og Gange-Rolv er en og samme person, har danske historikere ment at han kom fra Danmark. Gange-Rolv, sønn av Ragnvald Mørejarl, ble forvist fra Norge og skal ha bosatt seg i Frankrike.

Nappet ut tenner

I januar innvilget franske myndigheter og den franske kirken den norske søknaden om å åpne graven til Rollos barnebarn og oldebarn, hertug Richard den fryktløse og sønnen hertug Richard den gode.

Da sarkofagen ble åpnet denne uka med Per Holck, Andaine Seguin-Orla, Sturla Ellingvåg og Ole Bjørn Fusa (nederst) til stede.  Foto: Samlerhuset

Graven er en sarkofag i gulvet i et kloster i Fécamp. Da de åpnet graven mandag, fant forskerne blant annet en underkjeve med åtte tenner i graven til Richard den gode:

– Det avgjørende er å finne tenner, for der kan DNA-et, selv etter såpass mange år, være bra. To rettsmedisinere fra Norge og Danmark nappet med seg fem tenner som nå sendes til Universitetet i Oslo og DNA-laboratoriet Centre for Geogenetics i København for analyse, sier styreformann i Samlerhuset og Det Norske Myntverket, Ole Bjørn Fausa. Samlerhuset er en av sponsorene bak prosjektet.

Et resultat fra analysene vil trolig foreligge til høsten og skal presenteres i samarbeid med franske myndigheter. Så gjenstår det å se om svaret peker i retning av Danmark eller Norge.

De små sarkofagene ser ved første øyekast ut som de kun rommer småbarn, men Fausa forklarer:

– Når de skulle gravlegges i et gulv ble det et spørsmål om plass. Det viktigste var å bevare skjelettet. Vi vet ikke hvordan det ble gjort her, men det var vanlig å enten skjære likene i biter eller koke dem så kjøttet løsnet fra beina. Dermed behøvde ikke sarkofagen å være lengre enn et lårbein, som er det lengste beinet i kroppen, sier Fausa.

Per Holck og Ole Bjørn Fausa studerer skjelettets sykdommer og skade.  Foto: Samlerhuset

Sjelden begivenhet

Fausa beskriver stemningen ved gravåpningen som en utrolig opplevelse:

– Så vidt vi vet er dette bare andre gang etter krigen at en kongegrav er åpnet i Frankrike. Bare å være med på det, og finne skjelettene oppi der, det var spennende, høytidsstemt og uvirkelig på samme tid.

I arbeidsprosessen har han også funnet ut at han selv er 35.-generasjons etterkommer etter Rollo.

– Det satte selvsagt en spiss på det hele, å vite at dette var forfedrene mine, sier Fausa.


– I siste fase av DNA-prosjektet

Forskerne håper å ha svaret om Gange-Rolvs opphav klart innen jul.

 

Ser du familielikheten?

Et vikingjubileum og slektshistorien til kona til en fransk turistsjef var bakgrunnen for at turistkontoret i Ålesund fikk et overraskende besøk tirsdag.

Jakter på sunnmørske gener

DNA-testing av 1.000 år gamle knokler kan gi svaret på om vikinghøvdingen Gange-Rolv fra Giske ble hertug av Normandie.


Hvis Rollo og Gange-Rolv viser seg å være samme person, får det historisk betydning:

– Hvis det britiske kongehuset opprinnelig stammer fra Mørekysten endrer det for eksempel oppfatningen om at det norske kongehuset er ungt, med utspring fra det britiske og danske, sier Fausa.