– Ufattelig at de vil droppe Ålesund-navnet

Tidligere ordfører Svein Tømmerdal mener forhandlingsutvalget ikke vet hva de har gjort.

Kan ikkje skje: Tidligere ordfører i Ålesund, Svein Tømmerdal, mener det er uhørt at en eventuell storkommune skal hete noe annet enn Ålesund. 

Alle jeg har snakket med mener det er totalt idiotisk

Svein Tømmerdal

Ålesund: Naturlig lokomotiv i en ny storkommune. 

Nyheter

– Det er helt ufattelig for meg at et forhandlingsutvalg bestående av ordfører og varaordfører fra Ålesund har gitt klarsignal for at en eventuell storkommune ikke skal hete Ålesund, men Sunnmøre. Hva er det de tenker på?

Svein Tømmerdal har to perioder som ordfører i Ålesund, og har vært en del av bystyret i 40 år. Han er kraftig opprørt over det forhandlingsutvalget for en storkommune rundt Ålesund har kommet fram til.

– Ålesund har stått med lua i hånda og gitt fra seg både navn og språkform. Jeg lurer på hva som har foregått, sier Tømmerdal.

Vinje Aurdal:

– Kommunenavnet har ligget til modning

Ordfører Eva Vinje Aurdal er glad for engasjementet, men understreker at det først er i neste uke kommunenavnet skal avgjøres.


Vil ikke skje

Tømmerdal er soleklar på at det ikke kommer til å bli godtatt dersom navnet på kommunen skulle bli «Sunnmøre».

– Alle, og da mener jeg alle, jeg har snakket med mener det er totalt idiotisk. Klart at navnet på kommunen skal være Ålesund. Jeg tror ikke den jevne ålesunder har fått med seg hva ordføreren og varaordføreren har stelt i stand før nå, men nå er i alle fall motstanden massiv, både blant unge og eldre, mener Tømmerdal.

Han har også blitt kontaktet av en rekke bedrifter.

– De er soleklare i sin sak, kommunen må hete Ålesund, det er det navnet de er kjent for ute i verden, sier han.

Språk

– Og hva med resten av Sunnmøre, de som ikke skal være med i denne storkommunen, hva skal de kalle seg? Indre-sunnmøringer, Søre- sunnmøringer? Det er latterlig, fortsetter høyesterettsadvokaten.

Han er også soleklar på at kommunen skal være språknøytral. Et forslag fra ordfører Eva Vinje Aurdal om at den nye kommunen skal være språknøytral slik Ålesund er i dag, ble møtt med massiv motstand under forhandlingene..

– Noe annet enn språknøytral storkommune blir helt feil. Se på Molde, de har dyktige forhandlere. Der ble premissene satt med en gang, Molde og språknøytralt. For romsdalingene er Molde den naturlige byen, slik må det også være med Ålesund på Sunnmøre, sier Tømmerdal.

Det er også flere «skjær i sjøen» for Ålesund som den nye storkommunens lokomotiv.Om kort tid skal det bestemmes hvor et eventuelt rådhus skal ligge, og et av forslagene er Digerneset i Skodje kommune.