— Når jeg står opp-ned på låret til Lasse og han sier «jeg har deg» så bygger det en form for tillit, understreker Jørgine Vasstrand, også kjent som Funkygine.

Treningsboka «Tren sammen» lanseres i april.

Jørgine Vasstrand har laget den sammen med Lasse Tufte, mannen som har gitt navn til såkalte tufteparker der vanlige folk kan utfordre seg i utendørs treningsapparater. En slik park finnes blant annet i Spjelkavik.

Kroppskontroll

—  Samarbeidet med Lasse Tufte startet etter at jeg inviterte han til Ålesund for å ha gymtimer i tufteparken med elevene mine fra Spjelkavik ungdomsskole høsten 2014. Siden har vi trent mye sammen, nå som vi begge bor i Oslo, og holdt flere felles workshops.

— Det ble etterhvert en egen greie for oss å eksperimentere med ulike parøvelser der vi bruker hverandre. Noe er rene styrkeøvelser, annet er mer turninspirert og krever god kroppskontroll, sier Vasstrand.

— Det gjør noe med stemningen under trening når folk må jobbe tett sammen og stole på hverandre. Dette er trening for alle, og treningspartneren kan være ektefellen, en venninne eller folk du egentlig ikke kjenner. Du kommer tett på den andre uansett når du er avhengig av at han eller hun holder deg. Det bygger tillit og samhold, som gjør at du kan utfordre deg selv på en trygg måte, sier hun.

Spektakulært

Vasstrand og Tufte har med jevne mellomrom lagt ut bilder av nye treningsøvelser i sosiale medier, og fått mye respons underveis. Mange av øvelsene ser spektakulære ut.

— Men dette er trening for alle. Vi har trent med både 17-åringer og de på over 60. Noen er godt trent mens andre har mer å gå på, for å si det sånn. Det fine med kroppsvekttrening som dette er at det er lett å ha kontroll fordi du bruker din egen kropp. Olympiske løft er ikke for alle, men dette kan de fleste holde på med, sier Vasstrand.

— Noe av det vi gjør ser rått ut, og er nok ikke det første et par skal prøve seg på. I boka har vi med alle typer øvelser som to kan gjøre sammen, med ulik vanskelighetsgrad. Alle må begynne et sted, og øve på ting før det sitter. Spesielt vi damer kan ha lett for å tenke at dette får vi ikke til, men det gjør vi, sier Vasstrand.

Tilgjengelighet

— Du er aktiv med å dele treniningstips i sosiale medier. Hvorfor da en egen bok?

— Vi ønsket å samle øvelsene for å gjøre de mer tilgjengelige og lette å finne fram. Boka kan tas med på hyttetur eller på stranda. Øvelsene kan fint gjøres på et hotellrom også, i en pause fra jobb eller foredrag, sier Vasstrand.