Det sier Oscar Skulstad, kultursjef i Ålesund kommune, Yngve Omenås, rektor ved Fagerlia og Ole Reinlund, utviklingssjef ved Ålesund videregående skole.

De reagerer på nedprioriteringen av sørsideskolen som Utdanningsutvalget i fylket gjorde i forrige møte 3. mars. Den planlagte nye Ålesund videregående skole ble da flyttet fra plass seks til ni på prioriteringslista i fylket, med utsatt byggestart fra 2017 til 2018.

Byggetrinn

De tre sier de håper at politikerne i Fylkesutvalget, og senere på Fylkestinget, vil velge å følge administrasjonens anbefaling, selv om heller ikke den er ideell.

– Det er ille nok at det nå er snakk om flere byggetrinn. Det beste er uten tvil å realisere ny kulturskole og ny videregående skole i ett. Men det er bedre med flere byggetrinn enn å utsette. Derfor stiller vi oss bak Fylkesrådmannens innstilling, sier Reinlund.

– Hvis prosjektet først kommer i gang vil det bli sluttført, selv om det gjøres i flere omganger og over tid. Men hvis byggestart utsettes enda et år, slik Utdanningsutvalget foreslår, kan det i realiteten bety bomstopp, frykter Skulstad.

– Ålesund kulturskole er i så dårlig forfatning at den ikke er egnet, og vi har enorme ventelister med barn og unge som så gjerne vil ha plass, sier han.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Nå haster det

Også musikk, dans og drama ved Fagerlia har behov for et løft, påpeker Omenås.

– Samlokalisering av kulturskolen og musikk, dans og drama kan bare skje i et nytt kulturbygg, og det haster. Elevene har behov for bedre fasiliteter. Det er helt nødvendig for at utdanningstilbudet skal kunne utvikles, sier Omenås.

Reinlund trekker inn det regionale perspektivet:

– Andre byer som Stavanger og Sandnes har fått på plass en kombinert byskole og kulturskole og opplever positive ringvirkninger for byen og regionen.

– Det samme må kunne være mulig i Ålesund. Det handler om å gjøre byen attraktiv. Da skapes også nye arbeidsplasser.

– Den nye byskolen vil være et kreativt kraftsentrum i sentrum, og for sentrum. Her kan de kreative miljøene samles, innen både kunstneriske og estetiske fag samt entreprenørene fra for eksempel creo-linja som jobber opp mot næringslivet. Kulturbygget på sørsida vil skape vitalitet i sentrum, og det trengs, sier Reinlund.

Aurdal undrende til nedprioritering

I et brev til Fylkestinget i Molde uttrykker ordfører Eva Vinje Aurdal undring over at «Sørsideskolen» er flytta nedover på prioriteringslista til fylket.

– Ålesund kommune vil med dette skrivet, understreke at vi ser det som svært viktig å få realisert «Sørsideskolen» snarest, skriver hun.

Aurdal mener at bygging av «Sørsideskolen» ikke bare er et utbyggingstiltak som handler om bygg for vidaregåande opplæring, men også viktig for byutviklingen.

– Tiltaket må sees i nær sammenheng med realisering av «Sørsideplanen» for Ålesund kommune, skriver hun.

Hun legger vekt på at fylket har vedtatt å satse på byene framover. Dessuten at i 2040 vil 40 prosent av elevene ved de videregående skolene i fylket går på skoler i Ålesund.

Kommunen har forståelse for at det kan være vanskelig å realisere skolen i ett byggetrinn, Aurdal mener derfor at utbygging i flere byggetrinn er et akseptabelt kompromiss.

Gjør som mer enn 25.000 andre - følg smp.no på Facebook

<strong>Et bygg for framtida:</strong> – Kulturbygget her på sørsida vil bli et kreativt kraftsentrum i Ålesund og regionen, tror Ole Reinlund (th). Yngve Omenås og Oscar Skulstad er enig. Foto: Staale Wattø
<strong>Viktig skole:</strong> Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) skrev brev til fylket fredag og argumenterte for bygging av skole på sørsida av Ålesund sentrum. Bak rådmann Astrid Eidsvik. Arkivfoto: Staale Wattø