Det var tirsdag duket for storfint besøk med kommunalminister Jan Tore Sanner (H) på Fagerlia videregående skole i Ålesund.

Hele 220 elever forbereder seg i disse dager på et politisk rollespill som skal fremføres i starten av april, kalt det «Lille Stortinget».

– Vi i faget politikk og menneskerettigheter er «regjeringen», og elever på Vg1 og Vg2 skal være «stortingsrepresentanter», forteller «statsminister» Lisa Norlén.

– For mange unge er kollektivtrafikk og satsing på skole viktige oppgaver en må ha med seg i reformarbeidet. Skal du ha ei storkommune må du kunne komme deg fra den ene siden til den andre. Gjerne enkelt, raskt og miljøvennlig, sier Norlén og Hoff etter debatten.

De syntes det var gøy og lærerikt å høre på politikerne som jobber med kommunereformen til daglig. Ungdommene er også opptatt av fraflytting fra fylket, og at det må legges bedre til rette for at de skal bli igjen.

Tid

Politikerne i panelet var stort sett enige om at robuste kommuner med effektive administrasjoner vil være lønnsomt både økonomisk og faglig sett i framtida. Kåre Sæter sa imidlertid rett ut at han syntes selve prosessen hadde vært elendig.

– Den ødelegger mulighetene for å få til et godt resultat. Det skjer for mye, for fort, og det finnes ikke fokus på hvilke oppgaver vi skal løse sammen, sier Sæter til Sunnmørsposten.

Han viser til debatten om språk og navn i storkommunen.

– Ingen spør hvordan vi skal løse eldreomsorgen sammen. Vi har begynt i feil ende. Problemet er at folk ikke vet hva kommunen skal inneholde når vi skal ha folkeavstemning, mener Sæter.

Han tror folket vil være negative fordi de ikke har fått mer konkret fakta om innhold.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

– Hatt god tid

Sanner er sikker på at mange hadde ment det samme som Sæter om man utsatte fristen med et år eller to.

– Når man utsetter fristene, utsetter man også prosessen. Diskusjonen om kommunereformen starta for to år siden, og kommunene har hatt gode muligheter til å diskutere både struktur, innhold og navn, og det er klargjort hvilke oppgaver de skal ha, mener statsråden.

Både Vinje Aurdal, Knutsen og Tenfjord var opptatt av at reformen gir muligheter for en slagkraftig region mellom Trondheim og Bergen. Politikerne mente også at småkommuner vil stå sterkere i samarbeid, særlig med tanke på målet om likeverdige tjenester for alle.

Politikerne roste samtidig engasjementet på Fagerlia som vil øke forståelsen for både reform og det demokratiske systemet generelt. Elevene spurte hva kommunene økonomisk hadde å tjene på å slå seg sammen. Sanner svarte blant annet at de større kommunene får engangsstøtte og reformstøtte, og ikke minst god forutsigbarhet i 15–20 år fram i tid.

«Statsminister» Norlén og «regional- og inkluderingsminister» Hoff sier det kommer til å bli litt lobbyvirksomhet for mindretallsregjeringa på skolen. Det har vært heftige diskusjoner i klasserommet allerede.

– Vi håper elevene har fått litt mer kunnskap nå enn før de kom, og at de har gjort seg opp egne meninger. Det er mye lettere etter at vi har fått et ansikt på politikerne, mener de to engasjerte elevene.

Les flere nyheter her

<strong>KRITISK:</strong> Giske-politiker Kåre Sæter ber om mer tid i forbindelse med kommunereformen. Han mener det er et problem at folk ikke vet hva storkommunen skal inneholde av tjenester. FOTO: STAALE WATTØ
<strong>STORFINT BESØK:</strong> Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) besøkte Fagerlia Foto: Staale Wattø
<strong>FORBEREDER EGET STORTING:</strong> Elevene ved Fagerlia videregående skal mellom 5.-7. april speile den nasjonale politikken i et rollespill med egen regjering og Storting. FOTO: STAALE WATTØ