Regionkommune Sunnmøre:

Navnet på den nye storkommunen blir Ålesund

Navnet på den nye storkommunen blir Ålesund. Det har forhandlerne i Regionkommune Sunnmøre blitt enige om.

Kommunereform Politikere fra Ålesund og de ni andre kommuner var samlet til diskusjon om kommunesammenslåing tirsdag. Her fra diskusjonen rundt målform.   Foto: Hilde Hovik

Nyheter

Det var ordfører Anders Riise i Hareid som nok en gang foreslo Ålesund. Den første gangen Riise kom med sitt forslag, fikk han ikke så mange med seg.

– Men jeg tror saken har modnet, og det kan være lurt av oss å velge Ålesund, sa Riise.

Sunnmørsposten på lederplass: «La kommunen hete Ålesund» (krever abonnement)

I rask rekkefølge fikk Riise støtte fra Haram, Giske, Sykkylven, Skodje, Ørskog, Stordal, Sandøy, Sula.

Ålesund fikk også ros fra flere av kommunene som mente at Ålesund hadde vært kloke som lot  navnespørsmålet ligge til modning.

- Hvis dere insisterer

Ålesundordfører Eva Vinje Aurdal var sistemann som hadde ordet i saken.

– Helt greit for oss hvis dere insisterer, sa ålesundsordføreren som nok har kjent trykket fra innbyggerne den siste tiden.

– Debatten om navnet har skapt sterkt engasjement, men saken ble avgjort på under ti minutter i dag.

Når det gjelder språkdebatten, har det blitt enighet om et forslag som slår fast at kommunen skal ha nynorsk som administrasjonsspråk, men det legges også til rette for bruk av bokmål. 

Skal til behandling

Tirsdag var de ti kommunene samlet til avsluttende forhandlingene om en intensjonsavtale om en Regionkommune Sunnmøre.

Navnet på den nye kommunen har blitt det store diskusjonstemaet, og enkelte politikere i Ålesund mener at kommunen burde stille ultimatum om navnet. Kommunene Ålesund, Sula, Giske, Haram, Skodje, Ørskog Stordal, Sykkylven, Hareid og Sandøy er med i forhandlingene.

Avtalen skal behandles i kommunestyrene, og det skal også holdes folkeavstemninger og innbyggerhøringer.

Bakgrunn: 
– Ålesund må stå hardt på spørsmålet om kommunenavn og språk
(krever abonnement)

Vil ikke bygge nytt rådhus

Forsamlingen er også enige om at sentraladministrasjonen skal ligge i Ålesund, og det ble sagt at man ikke er interesserte i å bruke penger på å bygge et nytt rådhus.

Men fortsatt er det slik at det er en klar ambisjon å desentralisere kommunale arbeidsplasser.

Nå er også navnet Regionkommune Sunnmøre historie. Dette kommuneprosjektet skal heretter hete Regionkommune Ålesund.

Ålesund sentrum

Det ble også enighet om at sentraladministrasjonen i den nye kommunen skal ligge i Ålesund sentrum. Ordfører Vebjørn Krogsæter i Haram, Dag Olav Tennfjord i Skodje og Eva Hove hadde tanker om at en ny kommune også burde plassere sentraladministrasjonen på et annet sted enn rådhuset i Ålesund, men det kom ingen forslag om dette.

 Ordfører Eva Vinje Aurdal trakk fram punkt fra intensjonsavtalen der det står at den skal bygges et urbant bysentrum i den nye kommunen, og at Ålesund sentrum er en naturlig ramme rundt sentraladministrasjonen.

– Vi må tørre å innse at Ålesund er viktige for oss, slo ordfører Harry Valderhaug i Giske fast, som mente det ville være pussig å legge sentraladministrasjonen et annet sted enn rådhuset i Ålesund.

Eva Vinje Aurdal kunne heller ikke se for seg at den politiske og administrative ledelsen skal sitte i en etasje i et kontorbygg på Moa.

I debatten ble det understreket at de oppgavene som kan desentraliseres skal desentraliseres og at det skal være kommunale arbeidsplasser i alle deler av den nye kommunen.

Sunnmørsposten følger saken.

Kommentar: Ikke tull med identiteten min (krever abonnement)