– Avtalen har blitt så god at det heller er grunn til å spørre om det kan komme nye i tillegg, sier ordfører Anders Riise i Hareid.

– Ikke spill for galleriet

– Et helt feil inntrykk, slår en meget bestemt Anders Riise fast. Innbyggerne skal avgjøre dette, men jeg mener at den avtalen vi nå har kommet fram til er så god at det i høyeste grad er et realistisk alternativ for oss. Kanskje så god at andre også vil være med. Ulstein har jo sagt at de vil se nordover hvis det ikke lykkes med en avtale på ytre søre.

– Er ikke et samarbeid på ytre søre mer naturlig for Hareid?

– Hareid står nært Ålesund. Egentlig er det vel ingen av disse ti kommunene som står byen nærmere enn oss, og de forhandlingene vi har lagt bak oss nå, har vært både gode og svært konstruktive. Fra min side er det absolutt ikke noe spill for galleriet at jeg foreslår Ålesund som kommunenavn og rådhus i sentrum. Hvis noen tror det, er det bra at jeg får anledning til å avkrefte slike spekulasjoner.

Stordal på glid?

– Fifty-fifty, svarer Bjørn Ove Olsen på spørsmål om hvor stor sjanse det er for at Stordal blir med videre. Olsen er med i forhandlingsdelegasjonen og sitter i kommunestyret for Høyre.

Tidligere innbyggerundersøkelser har vist at det er svært få i Stordal som ønsker å bli en del av Ålesund, men rådmann Anne Berit Løset har et inntrykk av at stemningen er i ferd med å snu.

Stordal Bjørn Ove Olsen, Anne Berit Løset, Kjersti Ruset Helle og Eva Hove forhandler for Stordal. De må ta stilling til om de skal bli en utkant i en stor kommune eller om det er andre og bedre alternativer. Foto: Hilde Hovik

– I hvert fall virket det slik på det siste folkemøtet vi hadde, sier Løset.

Ordfører Eva Hove er i likhet med de aller fleste, fornøyd med intensjonsavtalen som foreligger.

– Hvis vi ikke blir med videre, er det i hvert fall ikke fordi avtalen er for dårlig, mener Hove.

Sykkylven har avtale med Stranda

Sykkylven har allerede en avtale med Stranda, og på det neste kommunestyremøtet skal politikerne bestemme hvordan innbyggerne skal få si sin mening.

Rådmannen foreslår å spørre innbyggerne om hva slags alternativ de foretrekker, og ett av disse er å fortsette som egen kommune.

– Det har jeg ingen tro på sier tidligere ordfører Petter Lyshol som er med i Sykkylvens forhandlingsdelegasjon.

– Det sies at Strandafjellet er en større barriere enn ferja mellom Aursneset og Magerholm?

– Det er nok riktig, tror Lyshol.

Giske og Sula

Giske-ordføreren sier at de gjerne vil at Sula blir med i regionkommune Ålesund, og i Sula vil de ha med Giske.

– Hvis det ender med to-tre kommuner, har det ingen hensikt. Hvis vi skal skape en ny og slagkraftig region, må flest mulig bli med, sier Sula-forhandlerne som nok må forholde seg til den mest massive motstanden i befolkningen av alle de ti kommunene.

– Derfor er det også vanskelig å informere om prosessen. Det blir lett oppfatta som misjonering for reformen, sier ordfører Jim-Arve Røssevold.