Helse Møre og Romsdal sin nye organisasjonsmodell fører til at foretaket går fra tolv til seks klinikker, og fra sju til fire stabsavdelinger. Det blir altså en klar reduksjon i toppledergruppa.

– Vi kommer fortsatt til å ha stedlig ledelse på alle fire sjukehus, men nå innfører vi en tverrgående organisering for fagene. Det betyr at vi skal ha en samla felles ledelse i alle fagområder, sier Espen Remme til smp.no.

Helseforetaket mener at en felles ledelse på tvers for klinikkene vil legge bedre til rette for kunnskapsdeling og standardisering av helsetjenestene, noe som reduserer variasjon fra sjukehus til sjukehus.

Det kom inn 49 svar i høringsprosessen.

Samler kirurgi-ledelsen

Den tverrgåendemodellen er allerede brukt i dag for de andre fagområdene som for eksempel prehospital tjeneste, kvinneklinikken, barn og unge, medisin og diagnostikk.

– Det er egentlig kun de kirurgiske fagområdene som har vært lokalt organisert, sier Remme.

– Hvor skal denne nye fellesledelsen for klinikkene sitte?

– Ledelsen skal både være overordnet og ved sjukehusene. I praksis skal vi diskutere fagområdene overordnet og i tillegg ha god stedlig ledelse, mener Remme.

Seks klinikksjefer skal altså slankes bort sammen med tre stabssjefer. Romsdals Budstikke skriver at Remme samler ledelsen i Ålesund.

Nå blir det følgende seks klinikker (tidligere tolv):

  • Klinikk for akuttmedisin.

  • Klinikk for diagnostikk.

  • Klinikk for kirurgi (tidligere egne klinikker i Kristiansund, Molde, Volda og Ålesund).

  • Klinikk for barn, unge, kvinne.

  • Klinikk for medisin.

  • Klinikk for psykisk helsevern (PH) og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).

Nå blir det følgende fire stabsavdelinger (tidligere sju):

  • Avdeling for direktørens stab.

  • Avdeling for fag.

  • Avdeling for kompetanse og organisasjon.

  • Avdeling for virksomhetsstyring og økonomi.

Skal finne nye jobber

– Til sammen er det snakk om en omstilling for ni ledere. Vi halverer nesten ledergruppa som vi har i dag, men i slike omstillinger er det behov for overgangsordninger, slik at vi vil bruke tid på å sikre gode overganger, sier direktøren.

– Hva skjer med disse personene?

– Vi har en klar målsetting om å finne passende arbeid til alle, og de vil få meningsfylte oppgaver i helseforetaket.

Hvem som skal lede de nye klinikkene og avdelingene er foreløpig ikke på plass.

Remme sier at den nye organisasjonsmodellen fører til at det blir færre ledere på nivå to, og at dette vil føre til en mer strategisk orientert gruppe som jobber mer effektivt.

– Vi skal løfte perspektivet og sikre at vi får utviklet organisasjonen. Dette vil føre til godt samarbeid på tvers av sjukehusene, slik at vi kan utvikle gode pasientforløp, kvalitet og gode rutiner for alle.

– Enkelte har misforstått

Direktøren understreker at en felles faglig ledelse er viktig i kombinasjon med en lokal stedlig ledelse.

– Det er ikke slik at vi ikke vil ha en ledelse ved alle fire sjukehus, men vi vil få en tverrgående ledelse som løfter seg over de enkelte sjukehus, og som ser på det samla tilbudet for befolkningen og deres behov, sier Remme.

Han sier at enkelte har misforstått.

– På en eller annen måte mener noen at den tverrgående modellen gir Ålesund all ledelse, mens den andre modellen ville gitt alle ledelse. Saka handler kort og greit om at ledergruppen løfter seg over dette, og ser alle sitt behov, gjentar direktøren.

Flere endringer

Til høsten skal det bli nye arbeidsmodeller for avdelinger (ledelsesnivå 3) og seksjoner (ledelsesnivå 4).

– Hva som blir fasit der, er vi nødt å komme tilbake til, sier Remme.